Εισηγούνται ένταξη αγροτικών συνεταιρισμών σε ευνοϊκό καθεστώς δανείων

Με στόχο την “προσέλκυση και ενίσχυση νέων κυρίως στην συστηματική εκμετάλλευση γεωργικών καλλιεργειών”, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη εισηγήθηκε στην Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου οι ευνοϊκές ρυθμίσεις που αφορούν τα κόκκινα δάνεια των αγροτών από την Αγροτική Τράπεζα να αφορούν και τα νομικά πρόσωπα όπως είναι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, αγροτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες (Α.Ε., Ε.Π.Ε., κ.λπ.).

Εκτός από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την ίδια εισήγηση διατύπωσε ενώπιον της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου και ο αρεοπαγίτης Παναγιώτης Χατζηπαναγιώτης.

Συγκεκριμένα, υποστήριξαν ότι το ειδικό καθεστώς πρέπει να απολαμβάνουν εκτός από τους επαγγελματίες αγρότες και τα νομικά πρόσωπα που ασκούν αγροτική δραστηριότητα, υπό τις προϋποθέσεις ότι:

- Έχουν συσταθεί από πρόσωπα που είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και για την σύσταση τους έχουν τηρηθεί οι σχετικές προβλέψεις του Αστικού Κώδικα.

- Η κύρια δραστηριότητά τους “συνίσταται πράγματι στην άσκηση γεωργικών εργασιών, σχετικών με συγκεκριμένη αγροτική εκμετάλλευση, από την οποία αντλούν τα εισοδήματά τους”.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις δύο εισηγήσεις, η επίμαχη ρύθμιση καταλαμβάνει και τους δανειολήπτες εκείνους που ενδεχομένως “έχουν απωλέσει την ιδιότητα του αγρότη”.

Η ρύθμιση (3259/2004) θεσπίστηκε υπέρ των ληξιπρόθεσμων οφειλετών της ΑΤΕ που κατά κύριο επάγγελμα είναι αγρότες και ήταν ευνοϊκότερη έναντι άλλων κατηγοριών οφειλετών-δανειοληπτών. Προβλέπει ότι για τα δάνεια που χορηγήθηκαν πριν το 1990 και δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την ανεύρεση του αρχικού κεφαλαίου που χορηγήθηκε, τότε η συνολική οφειλή δεν μπορεί να υπερβαίνει το 150% της οφειλής, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί στην τελευταία προ του 1990 ρύθμιση.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της.