600 εκπαιδευμένοι φύλακες στην Ελλάδα μέσω Frontex για το προσφυγικό

Τη διάθεση 600 εκπαιδευμένοι φύλακες στην Ελλάδα, που θα αξιοποιηθούν σε θέματα ελέγχου εξωτερικών συνόρων και διαχείρισης-καταγραφής των εισερχομένων μεταναστών, ανακοίνωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Φαμπρίς Λεζερί, στον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αρμόδιο για θέματα μετανάστευσης, Τζανέτο Φιλιππάκο, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στο κεντρικό και ανατολικό Αιγαίο.

Αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης αποτέλεσε η πρόσφατη πρόσκληση που απηύθυνε η Frontex στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διάθεση 775 συνολικά συνοριοφυλάκων στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ένωσης (κυρίως στην Ελλάδα και την Ιταλία) για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο.

Οι 600 εμπειρογνώμονες που θα διατεθούν από τη Frontex θα αξιοποιηθούν σε θέματα ελέγχου εξωτερικών συνόρων και διαχείρισης-καταγραφής των εισερχομένων μεταναστών.

Ο κ. Φιλιππάκος ευχαρίστησε τον εκτελεστικό διευθυντή της Frontex για τη συνεργασία και τη συγκεκριμένη απόφαση, και τόνισε μεταξύ άλλων την αναγκαιότητα για αυξημένο πλέον συντονισμό των δράσεων, τόσο σε θέματα ελέγχου των εξωτερικών συνόρων όσο και σε θέματα διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών.

Ο κ. Λεζερί δήλωσε πως πρόκειται για μια ιστορική στιγμή, καθ' όσον πρώτη φορά, από συστάσεως του οργανισμού, διατίθεται ενίσχυση αυτού του μεγέθους σε ανθρώπινο δυναμικό. Επιπλέον, ευχαρίστησε με τη σειρά του τη χώρα μας για τα υψηλά επίπεδα συνεργασίας και επαλήθευσε την ανάγκη συντονισμού δράσεων και επιχειρήσεων σε νέα βάση.