Δημοψήφισμα 2015: Οι Έλληνες της Αυστραλίας διαδηλώνουν για την Ελλάδα

Με δύο διαδηλώσεις αλληλεγγύης αύριο στο Μπρίσμπαν και την Μελβούρνη, και σύνθημα «Stand with Greece» οι Έλληνες της Αυστραλίας ενώνουν τη φωνή τους με την Ελλάδα. Ήδη από την περασμένη Κυριακή, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Νίκου Φωτάκη στην ομογενειακή εφημερίδα «Νέος Κόσμος» μερικές δεκάδες Ελληνοαυστραλών συγκεντρώθηκαν- μετά από πρόσκληση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στην ιστοσελίδα australiagreecesolidarity.wordpress.com- έξω από τα γραφεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Σίδνεϊ σε μία εκδήλωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς την Ελλάδα.

Στην πρωτοβουλία πρωτοστάτησε η κίνηση Εκστρατεία Αυστραλο-Ελληνικής Αλληλεγγύης, και ανάμεσα στα αιτήματα των διαδηλωτών ήταν ο σεβασμός από τους δανειστές τόσο της διαδικασίας του δημοψηφίσματος, όσο και του αποτελέσματός του, ενώ κάλεσαν το ΔΝΤ και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να σταματήσουν τον εκβιασμό του Ελληνικού λαού, ο οποίος αποβλέπει στην επιβολή ενός νέου πακέτου λιτότητας.

"Θα πρέπει να επιτραπεί στους Έλληνες να λάβουν μόνοι τις αποφάσεις τους ως κυρίαρχος λαός, ελεύθεροι από τον καταναγκασμό και τον εκβιασμό των τραπεζών και άλλων παραγόντων" δήλωσε ο Χάρης Δανάλης, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Νέας Νότιας Ουαλίας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα υπάρξει συνέχεια στο κίνημα αλληλεγγύης της Αυστραλίας προς την Ελλάδα, όχι μόνο από τα μέλη της Ελληνικής κοινότητας αλλά και της ευρύτερης, ώστε να δοθεί μία ευκαιρία στην Ελλάδα, αυτές τις κρίσιμες στιγμές".

Για μία κρίση "ευρωπαϊκή και όχι ελληνική" έκανε λόγο ο επικεφαλής της κίνησης, Θανάσης Ρόρρης, τονίζοντας ότι η απροθυμία των τραπεζών και των ηγετών της Ευρώπης "να περιμένουν επτά ημέρες μέχρι να αποφασίσουν δημοκρατικά την μοίρα τους οι Έλληνες, αποκαλύπτει τα πραγματικά τους κίνητρα".

"Είναι σημαντικό να καταλάβει ο κόσμος ότι αυτά τα προβλήματα δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα, αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη" δήλωσε. "Αυτό που θέλουμε να εξηγήσουμε στους Αυστραλούς είναι ότι αυτά τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλουν στην Ελλάδα έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται σιγά-σιγά κι εδώ. Έχουν ζορίσει τα πράγματα και δυσκολεύει η κατάσταση για τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα νοσοκομεία, τις συντάξεις. Σε όλες τις χώρες ασκούνται πιέσεις προς την ίδια κατεύθυνση. Λέμε λοιπόν στους Αυστραλούς να κοιτάξουν προς την Ελλάδα, γιατί βρίσκεται δέκα-είκοσι χρόνια μπροστά από εμάς σ' αυτό το θέμα. Βέβαια, είναι διαφορετική η ελληνική οικονομία, είναι πιο αδύναμη, αλλά οι δικαιολογίες είναι οι ίδιες, ο λαός επωμίζεται τα βάρη".

 

Έκκληση παρέμβασης προς τον υπουργό Οικονομικών της Αυστραλίας για παρέμβαση στο ΔΝΤ από την ελληνική κοινότητα Μελβούρνης

 

Την ίδια στιγμή, η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης απηύθυνε έκκληση προς τον υπουργό Οικονομικών, Τζο Ηόκει, με την ιδιότητα του εκπροσώπου της Αυστραλίας στο ΔΝΤ να πάρει θέση απέναντι στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, τονίζοντας ότι η μερική παραγραφή του χρέους είναι σήμερα ζωτικής σημασίας, δεδομένου ότι το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της Ελλάδας έχει συρρικνωθεί κατά 25% από το 2009, ενώ η ανεργία στους νέους έχει φτάσει το 60%.

"Χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους, το Ελληνικό κράτος βρίσκεται σε επικίνδυνη κατάσταση" τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, Βασίλης Παπαστεργιάδης, καλώντας το ΔΝΤ να αναθεωρήσει την επιθετική στάση απέναντι στην κυβέρνηση και τον λαό της Ελλάδας, επιτρέποντας μέσω της αναδιάρθρωσης στην χώρα να ξαναμπεί στον δρόμο της ανάπτυξης. "Καλούμε την Αυστραλιανή κυβέρνηση να παίξει πιο παραγωγικό ρόλο" δήλωσε ο κ. Παπαστεργιάδης.

"Οι απαιτήσεις της Ευρώπης σχετικά με το χρέος είναι θεμελιακά αφελείς και αυτοκαταστροφικές. Οι Έλληνες δεν παίζουν κάποιο παιχνίδι, προσπαθούν να παραμείνουν ζωντανοί".

H έκκληση αυτή από την πλευρά της Κοινότητας, ήρθε να προστεθεί στην κίνηση του Γερουσιαστή των Πράσινων, Σκοτ Λούντλουμ , να απευθύνει πρόσκληση για ψήφισμα υπέρ της παρέμβασης του θησαυροφύλακα στο ΔΝΤ. Υπερθεματίζοντας, η γερουσιαστής Λι Ρίχανον δήλωσε: "Η κυβέρνηση της Αυστραλίας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν στο συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και άλλων επιτροπών, καλώντας για αλλαγή στα μέτρα λιτότητας. Η Αυστραλία θα έπρεπε να ζητήσει από το ΔΝΤ να εργαστεί με την Ελληνική κυβέρνηση για την αναζήτηση εναλλακτικών μέτρων που θα αντιμετωπίσουν τις κοινωνικές και ανθρωπιστικές προκλήσεις στην Ελλάδα".