Δημοψήφισμα 2015: Τι δείχνουν τρεις δημοσκοπήσεις πριν την κάλπη

Μεγάλο... ντέρμπι μεταξύ “ναι” και “όχι” δείχνουν δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται λίγα 24ωρα πριν από το δημοψήφισμα της Κυριακής.

Μικρό προβάδισμα του “ναι” καταγράφει δημοσκόπηση της Alco για το “Πρώτο Θέμα”. Στην πρόθεση ψήφου της έρευνας, η οποία διενεργήθηκε το τελευταίο τριήμερο (1η με 3 Ιουλίου) σε δείγμα 1.400 ψηφοφόρων, το 41,7% δηλώνει ότι θα ψηφίσει “ναι”, έναντι 41,1% που προτιμούν το “όχι” (διαφορά 0,6%). Στο 10,7% ανέρχεται το ποσοστό των αναποφάσιστων, ενώ 4,1% δηλώνει ότι θα απέχει από την κάλπη και 2,4% θα προτιμήσει το λευκό.

Η διαφορά ανάμεσα στο “ναι” και στο “όχι” φαίνεται να βαίνει μειούμενη, καθώς στην αντίστοιχη έρευνα της Alco που ολοκληρώθηκε μια μέρα νωρίτερα, η διαφορά ήταν στο 1,3%, γεγονός που δείχνει ότι μέσα σε ένα 24ωρο υπήρξε ελαφρά μεταστροφή που έκλεισε την ψαλίδα και έκανε ακόμη πιο αμφίρροπη την έκβαση του δημοψηφίσματος.

Στην πλειοψηφία τους, οι πολίτες θεωρούν, σε ποσοστό 48%, λανθασμένη την απόφαση για το δημοψήφισμα, έναντι του 42% που την χαρακτηρίζει θετική. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες στην έρευνα διχάζονται για τον χαρακτήρα του δημοψηφίσματος, καθώς το 44% υιοθετεί την κυβερνητική άποψη ότι η ουσία του ερωτήματος είναι το “ναι” ή “όχι” στην πρόταση των Θεσμών, ενώ ένα σχεδόν εξίσου ισχυρό ποσοστό συμμερίζεται τον αντίλογο της αντιπολίτευσης ότι στην κάλπη της Κυριακής ψηφίζουμε για το “ναι” ή “όχι” στο ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, ισχυρή παραμένει η βούληση της κοινής γνώμης υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, αλλά και του ενιαίου νομίσματος, καθώς τρεις στους τέσσερις πολίτες τάσσονται υπέρ της παραμονής στο ευρώ, ενώ μόλις το 14% έχει την άποψη ότι είναι καλύτερο για την Ελλάδα να συνεχίσει με το δικό της νόμισμα.

Σε άλλη έρευνα της εταιρείας Public Issue για λογαριασμό της “Αυγής”, το σκηνικό είναι ακόμα πιο μπερδεμένο, καθώς στην πρόθεση ψήφου προηγείται με 0,5% το “όχι”. Ωστόσο, αν συνεκτιμηθεί στην πρόθεση ψήφου η πιθανή ψήφος των αναποφάσιστων, το “ναι” φαίνεται να προηγείται με 0,5%.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου το “όχι” έχει 43%, το “ναι” έχει 42,5%, οι αναποφάσιστοι είναι 9%, δεν θα ψηφίσει το 3,5%, λευκό/άκυρο είναι 1% και δεν γνωρίζουν/δεν απαντούν 1%. Στην πρόθεση ψήφου με πιθανή ψήφο των αδιευκρίνιστων το “όχι” έχει 45%, το “ναι” έχει 45,5%, οι αναποφάσιστοι είναι 3,5%, δεν θα ψηφίσει το 4%, λευκό/άκυρο είναι 1,5% και δεν γνωρίζουν/δεν απαντούν 0,5%.

Ωστόσο, στην παράσταση νίκης το “ναι” προηγείται με συνολικά 50% (31% με μικρή διαφορά, 19% με μεγάλη διαφορά), έναντι 39% (25% με μικρή διαφορά, 14% με μεγάλη διαφορά) του “όχι”.

Ισορροπία υπάρχει στο ερώτημα για το διακύβευμα του δημοψηφίσματος. Στην ερώτηση αν το “όχι” σημαίνει επιστροφή στη δραχμή και το “ναι” παραμονή στο ευρώ, απαντούν: σίγουρα ισχύει 36%, μάλλον ισχύει 12%, ούτε / ούτε 1%, μάλλον δεν ισχύει 10%, σίγουρα δεν ισχύει 37%, ενώ δεν γνωρίζει το 4%.

Αντίστοιχα, οριακό προβάδισμα στο “ναι” έναντι του “όχι” δίνει δημοσκόπηση της εταιρείας GPO που παρουσιάστηκε στο δελτίο ειδήσεων του Mega.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου το 44,1% των ερωτηθέντων αναφέρουν ότι θα ψηφίσουν “ναι” την Κυριακή, έναντι 43,7% που θα ψηφίσουν “όχι” (διαφορά 0,4%).

Στο ερώτημα αν θεωρούν πως το διακύβευμα του δημοψηφίσματος είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ, το 49,7% απαντά αρνητικά, ενώ το 44,4% θεωρεί πως το δημοψήφισμα αφορά στο αν η χώρα θα παραμείνει ή όχι στο ευρώ.