Δημοψήφισμα 2015: Τα μέλη της Επιτροπής υπέρ του “Ναι”

Τις θέσεις τους υπέρ του “Ναι” στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου ανέπτυξαν εκπρόσωποι της αγοράς, της τοπικής αυτοδιοίκησης, επιστημονικών και επαγγελματικών κλάδων και της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίοι συμμετέχουν στην "Επιτροπή υπέρ του ΝΑΙ", στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν.

Ο κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, εκ μέρους του ΣΕΤΕ, μίλησε για την εικόνα της τουριστικής αγοράς, την χαρακτήρισε “πολύ κακή σε όλα τα επίπεδα”, συμπληρώνοντας ότι “αν και οι ακυρώσεις είναι λίγες, οι κρατήσεις είναι σχεδόν μηδενικές, ενώ μηδενισμένος είναι και ο εσωτερικός τουρισμός”.

“Έχουν παγώσει τα πάντα”, ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι “η αξιοπρέπεια των Ελλήνων διασφαλίζεται μόνο μέσα στην Ευρώπη και το Ευρώ”. Παρόλα αυτά, “το μεγάλο ποσοστό των ξένων τουριστών στην Ελλάδα κάνει τις διακοπές τους κανονικά”, ανέφερε ο κ. Ανδρεάδης, ενώ η “μεγάλη αγωνία είναι για την επόμενη εβδομάδα, ως προς την επάρκεια αγαθών”.

Ο κ. Τζανέτος Καραμίχας από την ΠΑΣΕΓΕΣ, ανέφερε ότι όσοι αγρότες δεν έχουν εξασφαλίσει μετρητά, δεν έχουν σήμερα πρόσβαση σε φυτοφάρμακα, ενώ επεσήμανε ότι η εξάρτηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τόσο μεγάλη, που ο όγκος της γεωργικής παραγωγής θα πέσει μέσα σε τρεις μήνες στο 50%, σε περίπτωση που η Ελλάδα τεθεί εκτός Ευρωζώνης. Μάλιστα, έκανε λόγο για κίνδυνο επιπτώσεων σε όλη την αγροδιατροφική αλυσίδα, καθώς στον τομέα των φυτοπροστατευτικών και λιπασμάτων υπάρχει εξάρτηση σε ποσοστό 94%. Επιπλέον, τόνισε ότι με τη μορφή άμεσων ενισχύσεων οι ευρωπαϊκοί πόροι ανέρχονται στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

“Σήμερα είμαστε χρηματοοικονομικά ασκεπής ως χώρα. Είμαστε η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα στην Ευρώπη με κλειστές τράπεζες”, δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης.

Για διακοπή της χρηματοροής εδώ και έξι μήνες όλων των έργων στη χώρα έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός. Παράλληλα, έκανε έκκληση προς όλους να παραμείνει όλος ο Ελληνικός λαός ενωμένος και να αποφύγουμε φαινόμενα διχασμού συμπληρώνοντας ότι “η καταστροφή που έχει συντελεστεί είναι τεράστια”. Ταυτόχρονα, απεύθυνε έκκληση προς την κυβέρνηση και την ΕΕ, να καταλήξουν σε μία καλή συμφωνία για τους Έλληνες.

Ο κ. Γιώργος Προκοπάκης από το κίνημα “Μένουμε Ευρώπη” επεσήμανε την ανάγκη να ενημερωθεί σωστά το κοινό και το γεγονός ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η αξιοπιστία και η ακεραιότητα της ψήφου της Κυριακής.

Στην Επιτροπή για το ΝΑΙ, “ΝΑΙ στην Ελλάδα, ΝΑΙ στο Ευρώ”, συμμετέχουν:

· ΓΕΣΕΒΕ

· Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης

· Δυναμική Ελλάδα

· Ελληνική Αντιπροσωπεία στην Επιτροπή Περιφερειών της ΕΕ

· Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών

· Εμπορικός Σύλλογος Ρόδου

· Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών

· Ένωση Γυναικών Κρήτης

· Ένωση Ελλήνων Νομικών e-Θέμις

· ΕΣΕΕ

· ΕΣΥΝ

· Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Κοινωνικών και Αναπτυξιακών Μελετών

· ΚΕΔΕ

· Νέοι Μεταρρυθμιστές

· Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας

· Πανελλήνιος Σύλλογος Εφοδιαστών Πλοίων

· Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων

· ΠΑΣΕΓΕΣ

· Πολιτεία 2012

· Πρωτοβουλία Β

· ΣΕΒ

· ΣΕΠΠΕΕ

· ΣΕΤΕ

· Συλλογική κίνηση πολιτών «Μένουμε Ευρώπη»

· Σύνδεσμος Γυναικών Κρήτης και Νήσων Αιγαίου