Ανενεργός τα τελευταία 22 χρόνια ο νόμος για την πνευματική ιδιοκτησία

Χωρίς αντίκρυσμα είναι εδώ και 22 χρόνια ο νόμος περί προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας  καθώς  από το 1993 και μετά δεν έχουν εκδοθεί τα προεδρικά διατάγματα που θα καθιστούσαν  ενεργό το νόμο.

Ενδεικτική περίπτωση η απόφαση του Αρείου Πάγου με την οποία αναιρέθηκε καταδικαστική απόφαση 20 μηνών που είχε εκδοθεί σε βάρος  καταστηματάρχη,  ο οποίος φέρεται να είχε " σπάσει " τους κωδικούς γνωστής εταιρείας παροχής συνδρομητικών υπηρεσιών,  με την αιτιολογία ότι  εδώ και 22 χρόνια εκκρεμούν τα  Προεδρικά Διατάγματα που προβλέπει ο νόμος 2121/1993 για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Οι αρεοπαγίτες  επισημαίνουν πως το άρθρο 7 του Συντάγματος αναφέρει ότι «έγκλημα δεν υπάρχει ούτε ποινή επιβάλλεται  χωρίς νόμο που να ισχύει πριν την τέλεση της πράξης». Έτσι υπογραμμίζουν  ότι ο νόμος 2121/1993 για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας προβλέπει την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων (με πρωτοβουλία του υπουργού Πολιτισμού) που θα καθορίζει τις προδιαγραφές των συσκευών αναπαραγωγής έργων, κ.λπ.

Επιπλέον στην απόφαση του Αρείου Πάγου τονίζεται  ότι με τον νόμο 2121/1993 «διαμορφώνεται λευκός ποινικός νόμος, διότι οι προδιαγραφές της ποινικής αξιολογήσεως των πράξεων κατασκευής, εισαγωγής, χρήσεως, θέσεως σε κυκλοφορία και κατοχής με σκοπό  τη θέση σε κυκλοφορία συσκευών ή άλλου υλικού αναπαραγωγής έργου, δεν περιγράφονται στο κείμενο του νόμου, αλλά ούτε και έχουν εξειδικευτεί διότι μέχρι τώρα δεν εκδόθηκε Προεδρικό Διάταγμα που να ορίζει τις προδιαγραφές των συσκευών κατά τις προβλέψεις του νόμου 2121/1993, με συνέπεια η ποινική πρόβλεψη τα του εγκλήματος να   είναι ασαφής, παρά την απαιτούμενη ακρίβεια και βεβαιότητα της ποινικής προβλέψεως που απαιτείται από το άρθρο 7 του Συντάγματος και από το άρθρο 1 του Ποινικού Κώδικα».

Ο συγκεκριμένος καταστηματάρχης φέρεται να είχε «σπάσει» τα δορυφορικά κλειδιά της συγκεκριμένης εταιρείας και την διετία 2007-2009 να πούλησε πλέον των 1.000 «μαϊμού» αποκωδικοποιητών της εταιρείας αυτής. Κάτι που είχε ως συνέπεια να προκληθεί  οικονομική ζημιά στην επίμαχη εταιρεία αφού έχανε τις μηνιαίες συνδρομές.