Χωρίς οργανώσεις γκέι και τρανς το Athens Pride φέτος!

Οργανώσεις της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας (Λεσβιακά, Ομοφυλόφιλα, Αμφισεξουαλικά, Τρανσεξουαλικά, Κουήρ, Ίντερσεξ άτομα) γυρνούν την πλάτη στο Athens Pride, επιρρίπτοντας ευθύνες στην οργανωτική επιτροπή για «κλειστή ομάδα, που έχει χάσει τα κινηματικά της χαρακτηριστικά». Στο Athens Pride, που θα γίνει το Σάββατο 13 Ιουνίου στην πλατεία Κλαυθμώνος,  δε θα πάρουν μέρος το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, η Λεσβιακή Ομάδα Αθήνας και ο Κόσμος χωρίς Πολέμους και Βία - Θα συμμετέχουν ωστόσο στα Pride της Θεσσαλονίκης και της Κρήτης. 

Σε ανακοινώσεις τους,  οι οργανώσεις στηρίζουν τα τρανς άτομα. Η Color Youth τονίζει πως «η διοργανώτρια "Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας- Athens Pride" αδυνατεί να εκπροσωπήσει ολόκληρη τη ΛΟΑΤΚΙ, και ιδίως την τρανς κοινότητα, όπως θα όφειλε ένα φεστιβάλ υπερηφάνειας. Η Color Youth αποφάσισε να απέχει από τις δραστηριότητες που σχετίζονται με το φεστιβάλ, όπως η παρουσία με περίπτερο, η απεύθυνση χαιρετισμού και η συμμετοχή σε προσφεστιβαλικές εκδηλώσεις. Ωστόσο θα είναι παρούσα στην πορεία υπερηφάνειας την ημέρα αυτή, καθώς ο θεσμός είναι σημαντικός για την ορατότητα και την άσκηση κοινωνικοπολιτικής πίεσης για την άσκηση των δικαιωμάτων μας»

Επίσης, οι οργανώσεις Colour Youth, Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, Ομοφοβία και Τρανσφοβία στην Εκπαίδευση δεν θα έχουν περίπτερο στον χώρο του Pride, αλλά θα συμμετέχουν στην πορεία, η οποία υπογραμμίζουν «ανήκει σε όλο τον κόσμο και όχι στην οργανωτική επιτροπή». 

Τα προβλήματα συσσωρεύονταν από τα προηγούμενα χρόνια, όμως τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι αποτέλεσε δημόσια τοποθέτηση με έντονα στοιχεία τρανσφοβικού λόγου το καλοκαίρι του 2014 εκ μέρους της τότε οργανωτικής επιτροπής, όπως καταγγέλλουν οι οργανώσεις. 

«Η συγκεκριμένη οργάνωση αποτελεί μια κλειστή ομάδα, όπου οι οργανώσεις της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας δεν έχουν συμμετοχή. Δεν υπάρχει καμία διαφάνεια, όλες οι αποφάσεις γίνονται ερήμην μας, ενώ ο έξω κόσμος νομίζει πως το Athens Pride γίνεται από όλη την κοινότητα» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαρίνα Γαλανού, πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών. 

«Εδώ και δυο χρόνια έχουμε επισημάνει αυτά τα προβλήματα, και προσπαθήσαμε να κάνουμε ενδοκοινοτικό διάλογο, αλλά δεν εισακουστήκαμε και τα ζητήματα αφέθηκαν. Απαιτήσαμε, σαν ελάχιστη προϋπόθεση, να συμμετέχει στη διοργάνωση ένα τουλάχιστον τρανς άτομο και να ανοίξει ο έλεγχος της επιτροπής» εξηγεί η κ. Γαλανού.