Επαναλειτουργεί η Σχολή Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου

Την επαναλειτουργία φέτος της Σχολής Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου, με τουλάχιστον 200 σπουδαστές, ανακοίνωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιάννης Πανούσης, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε στο υπουργείο, με τον δήμαρχο Διδυμοτείχου, Παρασκευά Πατσουρίδη και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. Έβρου Νατάσα Γκαρά, Δημήτρη Ρίζο και Γιώργο Καΐσα.

Ο αναπληρωτής υπουργός, μάλιστα, ανακοίνωσε και την πρόθεσή του να ενισχυθεί η εν λόγω σχολή και να μετατραπεί και σε ευρωπαϊκό κέντρο για αστυνομικά ζητήματα, σε συνεργασία με άλλες σχολές ευρωπαϊκών χωρών.

Την ικανοποίησή του για την απόφαση εξέφρασε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, Παρασκευάς Πατσουρίδης. «Εξήγησα στον κ. Πανούση ότι η Σχολή Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου εδρεύει στην πλέον ευαίσθητη περιοχή της χώρας και γίνεται εύκολα αντιληπτό το πόσο προσφέρει στο αίσθημα ασφάλειας και προστασίας των κατοίκων καθώς βρίσκεται δίπλα στα σύνορα με την Τουρκία περιοχή που αποτελεί πύλη εισόδου παράνομων μεταναστών στη χώρα. Επίσης υπάρχουν λόγοι κοινωνικοί, οικονομικοί και αναπτυξιακοί που επιβάλουν τη συνέχιση λειτουργίας της σχολής. Τη λειτουργία της σχολής επιτάσσουν και λόγοι ισονομίας, ισοπολιτείας και ισότιμης μεταχείρισης μιας και η περιοχή μας ούτε τουριστική είναι αλλά δυστυχώς τα τελευταία χρόνια πλήττονται και οι βασικοί πυλώνες της τοπικής μας οικονομίας, όπως είναι ο αγροτικός τομέας (από τις συνεχείς πλημμύρες και τις καταστροφές) και η κτηνοτροφία (από τις ζωονόσους που προέρχονται από τις γειτονικές χώρες)», είπε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για την παραμεθόριο περιοχή του Έβρου χαρακτήρισε, μετά τη συνάντηση, τη δέσμευση του κ. Πανούση για επαναλειτουργία της σχολής, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Γκαρά, κάνοντας λόγο για αποκατάσταση μιας κατάφωρης αδικίας που είχε σημειωθεί σε βάρος του Διδυμοτείχου, ενώ έδωσε έμφαση στα οφέλη που θα έχει από αυτήν την πρωτοβουλία η τοπική κοινωνία.

«Χαιρετίζω τη σημερινή δήλωση του αναπληρωτή υπουργού εσωτερικών και δημόσιας τάξης κ. Πανούση, ενώπιον του δημάρχου Διδυμοτείχου με πρωτοβουλία του οποίου έγινε αυτή η συνάντηση με τη συμμετοχή σε αυτή και των τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Έβρου. Είναι υποχρέωση του ελληνικού κράτους να λειτουργεί η σχολή αυτή συνεχώς και αδιαλείπτως. Ήταν ατύχημα το ότι έπαψε η λειτουργία της για δύο χρόνια. Οφείλει το ελληνικό κράτος για την προστασία του οι σχολές αυτές και του Διδυμοτείχου και της Κομοτηνής και της Ξάνθης, που είναι εγγύς των συνόρων, να είναι "φορτωμένες" με αστυνομικούς που θα εκπαιδεύονται για την αποστολή τους. Αυτές τις σχολές πρέπει να τις κρατήσουμε ως κόρη οφθαλμού γιατί είναι απαραίτητες» δήλωσε ο βουλευτής Ν.Δ. Έβρου, Αναστάσιος Δημοσχάκης.

Ωστόσο ο βουλευτής της Ν.Δ. σημείωσε ότι στην ίδια δέσμευση είχε προχωρήσει ο κ. Πανούσης και στις 30 Απριλίου 2015 κατά τη συνάντηση, παρουσία των βουλευτών της Ν.Δ. που συμμετέχουν στην επιτροπή Δημόσιας Τάξης -Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης μεταξύ των οποίων και ο ίδιος, και ενώ είχαν εφησυχάσει ο Γ.Γ. Δημήτρης Αναγνωστάκης στις 15 Μαΐου, ευρισκόμενος στον Έβρο στο πλαίσιο υπηρεσιακής του επίσκεψης και παρουσία στελεχών του σώματος δήλωνε ότι θα λειτουργήσουν μόνο οι σχολές της Κομοτηνής και του Ρεθύμνου.

Ο κ. Δημοσχάκης πρόσθεσε ότι σχετικά με την επαναλειτουργία της σχολής κατέθεσε χθες στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση.

Υπέρ της επαναλειτουργίας της Σχολής Αστυφυλάκων είχε ταχθεί και ο δήμαρχος Ορεστιάδος, Βασίλης Μαυρίδης ο οποίος είχε αποστείλει σχετική επιστολή στον υπουργό. «Η επαναλειτουργία της σχολής ήταν μια συνολική προσπάθεια όλων των δημάρχων και των τεσσάρων βουλευτών του νομού Έβρου. Είμαστε ικανοποιημένοι, είναι ένα θετικό βήμα και μακάρι να υλοποιηθεί, δεν αμφισβητούμε την πρόθεση και τη δήλωση του υπουργού και μας γεμίζει με ικανοποίηση ότι κατάλαβαν και κατανόησαν την επιτακτική ανάγκη επαναλειτουργίας της σχολής. Η απόφαση αυτή είναι ένα σημάδι πολύ χαρακτηριστικό της συγκυβέρνησης ότι έχει κατανοήσει ότι ο βόρειος Έβρος δεν πρέπει να μαραζώνει άλλο και πρέπει να στηριχτεί με κάθε τρόπο και με αυτή την κίνηση αποδεικνύουν ότι έχουν πρόθεση να στηρίξουν τον βόρειο Έβρο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά την ανακοίνωση επαναλειτουργίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός εσωτερικών, Γ. Πανούσης, σημείωσε ότι παράλληλα με τη σχολή του Διδυμοτείχου θα επαναλειτουργήσουν και αυτές της Κομοτηνής και του Ρεθύμνου.