“Μάχη” για να μη γίνει στον Κορυδαλλό η δίκη της Χρυσής Αυγής

“Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να βάλουμε σε κίνδυνο την ασφάλεια των μαθητών και των κατοίκων. Για ό,τι συμβεί, το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα και την απόλυτη ευθύνη”, τόνισε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Κορυδαλλού, Σταύρος Κασιμάτης, εν όψει της δίκης της Χρυσής Αυγής, που ξεκινά τη Δευτέρα το πρωί, 20 Απριλίου, στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού.

Η απόφαση για διεξαγωγή της δίκης στο συγκεκριμένο σημείο έχει πυροδοτήσει τις έντονες αντιδράσεις των τοπικών Αρχών, οι οποίες ζητούν τη μεταφορά της εκτός πόλης.

Ο κ. Κασιμάτης ανέφερε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, έχει παραπέμψει το αίτημα για μεταφορά της δίκης της Χρυσής Αυγής εκτός πόλης στην κρίση του δικαστηρίου και πως την ημέρα έναρξής της, ο δήμος, όπως και οι υπόλοιποι φορείς, αναμένεται να καταθέσουν στην έδρα του δικαστηρίου τις σχετικές ενστάσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο υπουργός Παιδείας, Τάσος Κουράκης, θα καταθέσει την αντίθεσή του στο δικαστήριο.

Ο δήμαρχος Κορυδαλλού σημείωσε ότι η συγκεκριμένη περιοχή όπου διεξάγεται η δίκη, πέραν από το γεγονός ότι θα είναι αστυνομοκρατούμενη, θα κατακλυστεί από συγκεντρώσεις αντιφασιστικών οργανώσεων, καθώς υπάρχει ευρωπαϊκό κάλεσμα, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρχουν και υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής. Εξάλλου, πρόσθεσε ότι το σημείο διεξαγωγής της δίκης γειτνιάζει με 11 σχολικές μονάδες, τρεις παιδικούς σταθμούς και δύο αθλητικά κέντρα, ενώ η οδός Διονυσίου Σολωμού είναι η που οδηγεί στα σχολεία και στην αίθουσα των δικαστηρίων.

Ο κ. Κασιμάτης χαρακτήρισε “αδιανόητο” το γεγονός ότι η δίκη θα διεξαχθεί στις φυλακές Κορυδαλλού και κάλεσε όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους, επισημαίνοντας ότι σε περίπου ένα μήνα ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις των μαθητών.

Για το συγκεκριμένο θέμα, ο δήμαρχος Κορυδαλλού θα δώσει συνέντευξη Τύπου με τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά, Γιώργο Γαβρίλη και τους δημάρχους της ευρύτερης περιφέρειας, την Πέμπτη 16 Απριλίου, στις 12:00 στο δημαρχείο.

Υπενθυμίζεται, ότι δήμος και φορείς της πόλης, καθώς επίσης βουλευτές όλων των κομμάτων της Β' Πειραιά (εκτός της Χρυσής Αυγής), αλλά και υπουργοί, έχουν ταχθεί υπέρ του αιτήματος να μη διεξαχθεί η δίκη στον συγκεκριμένο χώρο και να μεταφερθεί αλλού.

Το θέμα έχει φτάσει μέχρι και τη Βουλή. Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής του Ποταμιού, Νίκος Ορφανός ο οποίος τονίζει ότι “η διεξαγωγή της δίκης πρόκειται να διαταράξει την καθημερινότητα των πολιτών. Είναι αυτονόητο πως πρέπει να ληφθούν μέτρα προστασίας, κυρίως των μαθητών που δίνουν πανελλήνιες εξετάσεις, τη στιγμή που τα περισσότερα σχολεία βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τις φυλακές Κορυδαλλού” και προσθέτει ότι η αγωνία των κατοίκων της περιοχής παρατείνεται και από το γεγονός ότι σε συγκεκριμένες σελίδες του διαδικτύου, υποστηρικτές των κατηγορουμένων προειδοποιούν για “μακελειό” ή “κόλαση”.

Ο κ. Ορφανός ζητά από τους υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων, να ενημερωθεί εάν υπάρχει κάποιο σχέδιο που να εξασφαλίζει ότι δεν θα διαταραχθεί τόσο η ομαλή πρόσβαση των μαθητών στα σχολεία τους και η διεξαγωγή των μαθημάτων όσο και η κοινωνική ειρήνη στην περιοχή και σε περίπτωση που χαθούν ώρες μαθημάτων, όπως αναμένουν οι αρμόδιοι φορείς, με ποιο τρόπο και σε ποιο χρόνο θα αναπληρωθούν, ειδικά για τους μαθητές που πρόκειται να δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις.

Η αστυνομία έχει λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην περιοχή, όπου τη Δευτέρα 20 Απριλίου, οι υπηρεσίες του δήμου και τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά, με απόφαση του δημάρχου και του αντιπεριφερειάρχη.

Το πρωί της ίδιας ημέρας η “Κίνηση Ενωμένοι ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή” έχει προγραμματίσει αντιφασιστική συγκέντρωση στις 08:00, στη διασταύρωση της λεωφόρου Λαμπράκη με την οδό Χρ. Σμύρνης (Γήπεδο Προοδευτικής), όπου θα συμμετάσχει και η ΑΔΕΔΥ, η οποία, παράλληλα, κηρύσσει τετράωρη στάση εργασίας (7:30 έως 11:30) για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των εργαζομένων στο συλλαλητήριο. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί πορεία προς τις φυλακές Κορυδαλλού.

Επίσης, τα ναυτεργατικά σωματεία Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής ΕΝ “Ο Στέφενσων”, Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων ΕΝ και Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών-Ναυαγοσωστικών, καλούν σε συγκέντρωση στις 20 Απριλίου, στις 8:00, στην πλατεία Δαβάκη της Νίκαιας.

Επιπλέον, υπάρχουν πληροφορίες για συγκεντρώσεις συμπαράστασης στους κατηγορούμενους από υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής.