Πώς θα γίνει η επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας

Το θέμα της επανασύστασης της δημοτικής αστυνομίας ήταν ένα από τα ζητήματα που έθεσε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.

Αναφερόμενος γενικότερα στο σχέδιο νόμου για τις επαναπροσλήψεις, ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι εντός των ημερών αναμένεται η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και την ερχόμενη εβδομάδα θα εισαχθεί για συζήτηση στη Βουλή.

Όπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου, ειδικότερα για την δημοτική αστυνομία, στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται η κατάργηση των θέσεων στην ΕΛΑΣ όπου είχαν τοποθετηθεί οι δημοτικοί αστυνομικοί. Αμέσως μετά από αυτήν την κατάργηση, θα ακολουθήσει στάδιο εθελοντικής επανακατάταξης των δημοτικών αστυνομικών, οι οποίοι θα πρέπει μέσα σε διάστημα 10 ημερών να δηλώσουν ρητά στο δήμο όπου ανήκαν ως δημοτικοί αστυνομικοί αν επιθυμούν ή όχι να επανέλθουν ως δημοτικοί αστυνομικοί.

Σε περίπτωση που δεν το επιθυμούν, με απόφαση του υπουργού, θα τεθούν, κατά τη διατύπωση του κατατεθέντος νομοσχεδίου, στη διάθεσή του, καταλαμβάνοντας προσωποπαγείς θέσεις στο υπουργείο Εσωτερικών, έπειτα από σχετική διαπιστωτική πράξη.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως όσοι από τους πρώην δημοτικούς αστυνομικούς έχουν μονιμοποιηθεί στα σωφρονιστικά καταστήματα θα παραμείνουν στις θέσεις τους.