Παραπέμπονται σε δίκη όλοι οι κατηγορούμενοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής

Εδώλιο για 70 κατηγορούμενους στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής "δείχνει" με βούλευμα του το Συμβούλιο Εφετών. Μεταξύ των κατηγορουμένων που θα κληθούν να λογοδοτήσουν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων είναι ο γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, νυν και πρώην βουλευτές, αλλά και στελέχη και μέλη του κόμματος.

Οι εφέτες, με μειοψηφία 2 προς 1, με το υπ'αριθμόν 215/2015 βούλευμα τους αποφάσισαν την παραπομπή των 72 από τους συνολικά 83 κατηγορούμενους στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, με βασική κατηγορία αυτή της εγκληματικής οργάνωσης και αδικήματα που αφορούν σε δράση εις βάρος Ελλήνων και αλλοδαπών, με κορυφαία ενέργεια την δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Στην απόφαση μειοψήφησε ο εισηγητής της υπόθεσης Νίκος Σαλάτας, ο οποίος είχε την άποψη ότι θα πρέπει να εκπέσει η κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, υποστηρίζοντας ότι για να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία, σύμφωνα με τη σύμβαση του Παλέρμο, θα έπρεπε να έχει εντοπιστεί οικονομικό όφελος.

Συγκεκριμένα, στο παραπεμπτικό βούλευμα απαλλάσσει από το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση τους: Αθ. Καρατζά, Χρ. Κυριτσόπουλο, Ανθή Μικελάτου, Μαργαρίτα Μικελάτου, Κ. Μπαξεβανάκη, Σ. Σπυρίδη, Θ. Στέφα, Δ. Φραγκάκη, Ιω. Φραγκούλη, Αλ. Χατζηπαυλίδη, Δ. Μπίνου, Γ. Μπολάνη και Δ. Χρυσαφίτη.

Ακόμη, απαλλάσσει από τα αδικήματα της παράνομης οπλοκατοχής και της απλής συνέργειας σε ανθρωποκτονία τους Κωνσταντίνα Μπαξεβανάκη και Ιωάννη Φραγκούλη.

Επίσης, οι δικαστές διατάσσουν να μη γίνει κατηγορία για εμπρησμό από πρόθεση κατά των Σάββα Γαροφαλάκη, Αριστόδημου Δασκαλάκη, Εμμανουήλ Μαυρικάκη, Γεώργιου Πετράκη και Εμμανουήλ Ψυλλάκη.

Στο διατακτικό του βουλευματός τους, οι δικαστές απορρίπτουν τις αιτήσεις και ενστάσεις των κατηγορουμένων, διατηρούν τα εντάλματα προσωρινής κράτησης για όσους ειναι στη φυλακή και τους περιοριστικούς όρους για όσους είναι ελεύθεροι.

Η δίκη εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει στα τέλη Μαρτίου ή τις αρχές Απριλίου.