Βλάβη κατά την απογείωση η αιτία για την τραγωδία του F-16

Φως στα αίτια της τραγωδίας με την πτώση του F-16 και το θάνατο των δύο ελλήνων πιλότων στην Ισπανία έριξε ο αρχηγός της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας.

Σύμφωνα με την "Καθημερινή" η αιτία για την πτώση του ήταν σοβαρή βλάβη που υπέστη στη διαδικασία της απογείωσης.

Όπως δήλωσε ο αρχηγός της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, πτέραρχος Ντενί Μερσιέ, το αεροσκάφος υπέστη βλάβη στη διαδικασία της απογείωσης, κάτι που καταδεικνύει και το γεγονός ότι οι δύο Έλληνες πιλότοι προσπάθησαν να εκτοξευτούν, ήταν όμως πολύ αργά.

"Πρόκειται για ένα απολύτως απίθανο ατύχημα για ένα αεροσκάφος που υφίσταται βλάβη κατά την απογείωση, που αποκλίνει πολύ από την πορεία του και έρχεται να πέσει στο σημείο που περίμεναν  τα αεροσκάφη που είχαν πάρει σειρά να απογειωθούν και συνεπώς με τις δεξαμενές τους γεμάτες καύσιμα. Πρόκειται για μια αλληλουχία κακοτυχιών» είπε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο Μερσιέ.

Στην Ισπανία διεξάγει έρευνα και ελληνικό κλιμάκιο, με επικεφαλής τον αρχηγό ΑΤΑ Χρ. Βαΐτση. Στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας πιθανολογούν ως αιτία της απώλειας στήριξης του αεροσκάφους βλάβη στον κινητήρα. Το γεγονός ότι οι δύο πιλότοι προσπάθησαν να εκτοξευτούν επιβεβαιώνει πληροφορίες που είχε η Πολεμική Αεροπορία και εξηγεί γιατί καθυστέρησε να ανακοινώσει ότι οι δύο σμηναγοί έχασαν τη ζωή τους.