Λαχτάρα από άγνωστο ρήγμα στο άλσος Βεΐκου

Στη σεισμική δραστηριότητα που εξελίσσεται στην περιοχή του Γαλατσίου τους τελευταίους δύο μήνες εντάσσεται, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η δόνηση που αναστάτωσε χθες το πρωί τους κατοίκους της Αττικής.

Ηταν λίγο μετά τις 8.30, όταν με επίκεντρο το άλσος Βεΐκου και εστιακό βάθος στα 12 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της γης, ο Εγκέλαδος έκανε αισθητή την εμφάνισή του με σεισμό μεγέθους 3,2 Ρίχτερ. Οπως εξηγεί στο «Εθνος» ο σεισμολόγος και διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Αθανάσιος Γκανάς, πρόκειται για «μέρος μιας σειράς σεισμών που ξεκίνησαν στις 16 Νοεμβρίου στην περιοχή του Γαλατσίου. Συνολικά έχουμε καταγράψει 31 δονήσεις, με μεγαλύτερη τη σημερινή (σ.σ.: χθεσινή).

Οι υπόλοιποι σεισμοί έχουν μετρηθεί με μεγέθη από 1,4 έως 2,5 Ρίχτερ. Το φαινόμενο προέρχεται από ένα μικρό ρήγμα, το οποίο έχει ενεργοποιηθεί πρόσφατα, όμως δεν γνωρίζουμε το ιστορικό του. Αλλωστε, το σεισμογραφικό δίκτυο της Κεντρικής Ελλάδας έχει ενισχυθεί μόλις την τελευταία πενταετία. Κατά την προσωπική μου εκτίμηση, πάντως, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, καθώς η δυναμικότητά του φαίνεται από τα έως τώρα στοιχεία περιορισμένη».

Ο σεισμός του Γαλατσίου κατατάσσεται, όπως εξηγούν οι σεισμολόγοι, στην κατηγορία των τοπικών σεισμών, ένα φαινόμενο αρκετά συχνό στην Ελλάδα. «Οι τοπικοί σεισμοί είναι τεκτονικοί, όμως προέρχονται από ρήγματα με μικρό μήκος, το πολύ ενός ή δύο χιλιομέτρων», εξηγεί ο κ. Γκανάς.

«Στη βόρεια περιοχή του Λεκανοπεδίου έχουμε αρκετά μη χαρτογραφημένα ρήγματα κάτω από τον οικιστικό ιστό, όπως αυτό που έδωσε τη χθεσινή δόνηση», εξηγεί στο «Εθνος» ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας. «Δεν γνωρίζουμε τα ακριβή χαρακτηριστικά και τους μηχανισμούς τους, όμως έχουν μικρά μήκη και δεν δίνουν μεγάλους σεισμούς. Φυσικά αυτοί γίνονται ιδιαίτερα αισθητοί, γιατί σκεφτείτε ότι συμβαίνουν κάτω από τα πόδια μισού εκατομμυρίου ανθρώπων. Δεν χρειάζεται φόβος και κατά την άποψή μου η δραστηριότητα στο Γαλάτσι δεν θα έχει αρνητική εξέλιξη».