Τροπολογία του υπουργείου Παιδείας για θέματα εκπαιδευτικών

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε η τροπολογία του υπουργείου Παιδείας που αφορούσε θέματα εκπαιδευτικών, πινάκων αναπληρωτών και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως έχει γράψει το news.gr.

Σύμφωνο συμβίωσης

Ο υπουργός Παιδείας στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στα θέματα που ρυθμίζει η τροπολογία. Συγκεκριμένα για τις μονάδες μετάθεσης για συνυπηρέτηση που θα λαμβάνουν και όσοι εκπαιδευτικοί έχουν σύμφωνο συμβίωση ο κ. Λοβέρδος δήλωσε ότι "επειδή υπάρχουν κάποιοι οχλούντες υπηρεσιακοί παράγοντες, λέω να του δώσουμε μια οριστική λύση, αφού στην πράξη το κάνουμε, με μία νομοθετική παρέμβαση, λακωνική, που εμπεριέχεται στην προαναφερθείσα τροπολογία".

Πίνακες αναπληρωτών και χρόνος κτήσης πτυχίου

Για το θέμα που αφορά τους πίνακες αναπληρωτών και συγκεκριμένα το χρόνο κτήσης του πτυχίου που αποτελεί κριτήριο κατάταξης ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι αν και διάφοροι φοιτητές παίρνουν το πτυχίο τους την ίδια εξεταστική μοριοδοτούνται διαφορετικά ανάλογα με την με την ημέρα ορκωμοσίας τους, 16 Ιουλίου ή 9 Ιουλίου. "Δεν είναι σωστό πράγμα αυτό. Και κάνουμε μία εξομοίωση ημερολογιακή, τελικά, σε σχέση με την ημερομηνία λήψης του πτυχίου" τόνισε ο υπουργό.

Θυμίζουμε ότι μεταξύ των άλλων ανέφερε η τροπολογία ότι η ημερομηνία κτήσης του πτυχίου δεν λαμβάνεται υπόψη μεταξύ αιτούντων που απέκτησαν το πτυχίο μετά από συμμετοχή τους στην ίδια εξεταστική περίοδο. Αν η κτήση του πτυχίου πραγματοποιήθηκε στην ίδια εξεταστική περίοδο για τη σειρά κατάταξης των υποψηφίων αυτών λαμβάνεται υπόψη η βαθμολογία τους και σε περίπτωση ισοβαθμίας ο χρόνος λήψης του πτυχίου τους.

Συνυπηρέτηση των συζύγων των ιερέων

Για τη συνυπηρέτηση των συζύγων των ιερέων ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι "υπάρχει ζήτημα σχετικά με τη συνυπηρέτηση συζύγων ιερέων. Άλυτο θέμα για κάποια χρόνια. Το λύνουμε".

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου επεκτείνεται και για τους τακτικούς υπαλλήλους και υπαλλήλους  ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου δημοσίων υπηρεσιών και ν.π.δ.δ που κατέχουν οργανικές θέσεις και είναι σύζυγοι θρησκευτικών λειτουργών της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος ( ιερέων και διακόνων) που υπηρετούν ως εκπαιδευτικοί στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, η δυνατότητα απόσπασης κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων, σε υπηρεσίες του δημόσιου τομέα  στην περιοχή που υπηρετεί ο σύζυγός τους.

Μετεγγραφές

Όσον αφορά τις ρυθμίσεις της τροπολογίας για τις μετεγγραφές ο κ. Λοβέρδος δήλωσε μεταξύ των άλλων ότι "Υπάρχουν δύο ιδιαιτερότητες. Μία ιδιαιτερότητα υπάρχει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Υπάρχει ΤΕΦΑΑ και στις Σέρρες και στη Θεσσαλονίκη με διαφορετική μεταχείριση στο θέμα των μετεγγραφών, λόγου χάρη. Το ίδιο και στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας. Εδώ κάνουμε ρύθμιση σχετικά με το θέμα αυτό".

Με τη ρύθμιση που εμπεριέχεται στην τροπολογία επιτρέπεται η μεταφορά θέσης, εξαιρετικά για το ακαδημαϊκό έτος 2014-15, σε αντίστοιχο Τμήμα ή Σχολή του ιδίου ΑΕΙ που εδρεύουν σε διαφορετικές πόλεις της ίδιας Περιφέρειας για τους φοιτητές που, μετά από την υποβολή της ηλεκτρονικής τους αίτησης που πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από 9 έως 17 Οκτωβρίου, έχουν συμπεριληφθεί στους πίνακες μεταφοράς θέσης του υπουργείου Παιδείας.

Μετεγγραφές ατόμων με αναπηρία

Με την τροπολογία του υπουργείου Παιδείας προστέθηκε μια κατηγορία σε όσους δικαιούνται μετεγγραφή. Συγκεκριμένα στην παράγραφο 1 του άρθρου 53 του ν.4264/2014 προστίθεται υποπερίπτωση γστ) στην περίπτωση γ) ως ακολούθως:

γστ) που οι ίδιοι ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών επειδή έχουν κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία 67% και άνω και αποδεικνύονται με πιστοποιητικά αναπηρίας του οικείου Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

Για τις ρυθμίσεις των μετεγγραφών ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι με πρόταση τριών κομμάτων της Βουλής δώσαμε δικαίωμα μετεγγραφής στους αναπήρους που πάνε με το 5% στα πανεπιστήμια, με αποτέλεσμα να δημιουργείται άνιση μεταχείριση σε αυτούς οι οποίοι αξιοποιούν το 10%. Υπάρχει και μία ίδια ρύθμιση και για τις δύο αυτές περιπτώσεις.

Εξεταστική

Για την εξεταστική ο κ. Λοβέρδος δήλωσε ότι "η εξεταστική περίοδος του Φεβρουαρίου για πανεπιστήμια και ΤΕΙ ρυθμίζεται ως πλήρης εξεταστική περίοδος".

Θυμίζουμε ότι στην τροπολογία αναφέρεται πως για το ακαδημαϊκό έτος 2014-15 κάθε φοιτητής δικαιούται να εξεταστεί μετά το πέρας του χειμερινού εξαμήνου σε όλα τα μαθήματα που διδάχθηκε σε προηγούμενα εξάμηνα.

Καλόγηρος Βασίλειος