Κόβεται στις… εξετάσεις κατά της διαφθοράς η Ελλάδα

Βελτιωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές είναι η βαθμολογία που λαμβάνει η Ελλάδα στην καταπολέμηση της διαφθοράς, σύμφωνα με τον «Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς 2014», που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η «Διεθνής Διαφάνεια». Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 69η θέση στην παγκόσμια κατάταξη, ανεβαίνοντας στη λίστα κατά έντεκα θέσεις σε σχέση με το 2013, ωστόσο η βαθμολογία που λαμβάνει συνεχίζει να είναι κάτω από τη βάση.

Στην 20η έκδοση του Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς (Corruption Perceptions Index), η Ελλάδα έχει λάβει 43 βαθμούς, βρίσκεται δηλαδή κάτω από τη βάση, με την κλίμακα να εκτείνεται από το μηδέν (που σημαίνει ότι οι χώρες θεωρούνται σε μεγάλο βαθμό διεφθαρμένες) ως το 100 (θεωρούνται απαλλαγμένες από διαφθορά). Καταλαμβάνει δε την 69η θέση στην κατάταξη μαζί με την Ιταλία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Βραζιλία, τη Σενεγάλη και τη Σουαζιλάνδη. Η εικόνα της Ελλάδας είναι βελτιωμένη σε σχέση με τις δύο προηγούμενες χρονιές, καθώς το 2013 λάμβανε 40 βαθμούς και καταλάμβανε την 80η θέση, ενώ το 2012 36 βαθμούς και τη 94η θέση. 

Την πρώτη θέση καταλαμβάνει για ακόμα μία χρονιά η Δανία με βαθμό 92. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν η Νέα Ζηλανδία, η Φινλανδία, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Ελβετία, η Σιγκαπούρη, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και ο Καναδάς.

Στον αντίποδα, η Βόρεια Κορέα και η Σομαλία μοιράζονται την τελευταία θέση της κατάταξης με βαθμολογία οκτώ.

Σημειώνεται ότι πάνω από τα δύο τρίτα των 175 χωρών που συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση βαθμολογούνται κάτω από 50. Τη μεγαλύτερη επιδείνωση στη βαθμολογία παρουσίασαν η Κίνα, η Τουρκία, η Αγκόλα, το Μαλάουι και η Ρουάντα. Τη μεγαλύτερη βελτίωση σημείωσαν η Ακτή Ελεφαντοστού, η Αίγυπτος, ο Άγιος Βικέντιος και οι νήσοι Γρεναδίνες.

Ο «Δείκτης Αντίληψης της Διαφθοράς» βασίζεται στις απόψεις ειδικών εμπειρογνωμόνων για τη διαφθορά στο δημόσιο τομέα. Χώρες οι οποίες εφαρμόζουν πρακτικές ανοικτής διακυβέρνησης και λογοδοσίας του κράτους απέναντι στους πολίτες σημειώνουν υψηλή βαθμολογία. Σε αντίθεση, η χαμηλή βαθμολογία είναι ένδειξη ότι σε κάποιες χώρες σημειώνεται εκτεταμένη δωροδοκία, ατιμωρησία των διεφθαρμένων πρακτικών, ενώ οι δημόσιοι φορείς δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών.

Εξάλλου, η «Διεθνής Διαφάνεια» απηύθυνε έκκληση στις χώρες που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της κατάταξης και στις οποίες παρατηρείται περιορισμένη διαφθορά στο δημόσιο τομέα, να ενισχύσουν μέτρα κατά του ξεπλύματος χρήματος και κατά των μυστικών εταιρειών που υποκρύπτουν διαφθορά σε άλλες χώρες.

Σχόλιο του γενικού γραμματέα Διαφάνειας

«Αυτά τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα του αγώνα μας για την πάταξη της διαφθοράς», επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Γιώργος Σούρλας.

«Η εκπεφρασμένη πολιτική βούληση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, με τη δημιουργία νέων και αποτελεσματικών "μηχανισμών" δράσης κατά της διαφθοράς και η αποφασιστικότητα δικαιολογούν αισιοδοξιά για περαιτέρω βελτίωση της θέσης της χώρας μας και δημιουργούν προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον», προσθέτει ο κ. Σούρλας.