Οι γιατροί αρνούνται την αναγκαστική σίτιση του Ν. Ρωμανού

Να μην προχωρήσουν οι γιατροί σε αναγκαστική σίτιση του Νίκου Ρωμανού, παρά τη σχετική εισαγγελική εντολή, αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκόμων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), υποστηρίζοντας πως η αναγκαστική σίτιση είναι αντιδεοντολογική και αδικαιολόγητη.

“Το δικαίωμα στη ζωή είναι κορυφαίο ατομικό δικαίωμα. Κανένας γιατρός δε δικαιούται, σύμφωνα με τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας, να ενεργεί αντίθετα στη βούληση του ασθενούς. Η πολιτεία έχει ένα πρόβλημα με την απεργία πείνας κρατουμένων. Η απεργία πείνας έχει πάντα τα αίτιά της. Είναι ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιούνται οι γιατροί, με ψευδοδιλήμματα και έμμεσες ή άμεσες απειλές για ευθύνες, να δώσουν διέξοδο στα αδιέξοδα που προκαλεί η απεργία πείνας”, αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΙΝΑΠ.

Όπως επισημαίνεται, άλλωστε, σύμφωνα με τη σχετική διακήρυξη των Παγκόσμιων Ιατρικών Συνεδρίων, η βίαιη αναγκαστική σίτιση θεωρείται αδικαιολόγητη και αντιδεοντολογική.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΙΝΑΠ ζητά, εξάλλου, να ικανοποιηθούν τα λογικά και δίκαια, όπως τα χαρακτηρίζει, αιτήματα του Νίκου Ρωμανού, για να μη συνεχίσει να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή του, ενώ διαμαρτύρεται και για την “προκλητική αστυνομοκρατία” που, όπως καταγγέλλει, υπάρχει σε κάθε νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται απεργοί πείνας.

“Τα νοσοκομεία χρειάζονται μαζική 'παρουσία' γιατρών, νοσηλευτών και γενικά υγειονομικών, και όχι μαζική παρουσία αστυνομικών”, σημειώνεται στην ανακοίνωση.