Παιδικά χωριά SOS: Είμαστε οικογένεια – Δε θα γίνουμε ίδρυμα!

Τα παιδικά χωριά SOS, μετρούν 65 χρόνια ζωής στον κόσμο. Το πρώτο ιδρύθηκε το 1949 στο Τυρόλο της Αυστρίας.

Σκοπός τους αρχικά ήταν να βοηθούν παιδιά που είχαν χάσει τις οικογένειες και τα σπίτια τους στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Αργότερα, η κεντρική τους φιλοσοφία βασίστηκε στη στήριξη παιδιών που προέρχονται από προβληματικές οικογένειες, και είτε έχουν εγκαταληφθεί, είτε έχουν πέσει θύματα κακοποίησης.

Η υπουργική απόφαση που 'καταργεί' τα χωριά SOS

Αυτή τη στιγμή, τα ελληνικά χωριά SOS, έρχονται αντιμέτωπα με μία υπουργική απόφαση, η οποία δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο και αναλαμβάνει να καθορίσει το θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των κοινωνικών προγραμμάτων ιδιωτικού δικαίου.

Όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, ουσιαστικά καταργεί τα χωριά SOS, αλλάζοντας τη δομή και τη λειτουργία τους. 

"Ο νόμος θέλει να μας μετατρέψει σε ίδρυμα"

Μιλώντας με τον διευθυντή εργασίας και έρευνας στα Παιδικά Χωριά SOS, Στέργιο Σιφνιό, το πρώτο πράγμα που τονίζει είναι ότι "ο νόμος θέλει να μας μετατρέψει σε ίδρυμα".

"Ζούμε σαν οικογένεια"

"Τα παιδικα΄χωριά SOS βασίζονται στη λειτουργία της οικογένειας. Τα αδέλφια ζουν όλα μαζί, το ίδιο και η μαμάδες SOS, μία σε κάθε σπίτι. Οι προδιαγραφές όμως που απαιτούνται για τη λειτουργία χώρων εξωοικογενειακής φροντίδας σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, είναι προδιαγραφές καθαρά ιδρυματικές, χωρίς να λάβουν υπόψιν αυτού του τύπου την οικογενειακή φροντίδα σε παιδιά που ζουν μακριά από την οικογένειά τους", επισημαίνει ο κύριος Σιφνιός.

Όπως λέει ο διεθυντής εργασίας των χωριών SOS "η απόφαση ζητάει από τ' αδέλφια να μένουν σε διαφορετικούς χώρους. Επίσης θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ιδρυματικές δομές με νιπτήρες μέσα στους θαλάμους που ζουν τα παιδιά".

"Αυτή τη στιγμή τα παιδιά διαμένουν σε κανονικά σπίτια. Τέσσερα ή πέντε παιδιά μαζί, τα περισσότερα αδέλφια μεταξύ τους μαζί με μία γυναίκα τη μητέρα SOS, η οποία υποκαθιστά τη φυσική τους μητέρα. Επιπλέον, υπάρχει ένα παιδαγωγικό προσωπικό γύρω από την οικογένεια, το οποίο στηρίζει τη ζωή αυτών των παιδιών", εξηγεί ο κύριος Σιφνιός.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει, η πλευρά των "SOS", είχε στείλει συγκεκριμένες προτάσεις γραπτώς προς τη γενική γραμματεία Πρόνοιας, οι οποίες δεν έχουν ληφθεί υπόψη".

Ωστόσο, χαρακτηρίζει θετικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά, έστω και με καθυστέρηση 20 ετών ορίζονται συγκεκριμένες προδιαγραφές.

"Μας γυρίζουν σε κλασικές μορφές ιδρυμάτων"

Ο κύριος Σιφνιός κατηγορεί το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας ότι "μας γυρνάει στις κλασικές μορφές ιδρυμάτων. Η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες που συνεχίζει να επιμένει σε ιδρυματική φροντίδα. Σας επισημαίνω ότι δεν επιβαρύνουμε με κανέναν τρόπο τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα παιδικά χωριά SOS είναι σωματείο, που λειτουργεί ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, φορολογείται και δεν χρηματοδοτείται από το Δημόσιο. Τα έσοδά μας προέρχονται από δωρεές και χορηγίες Ελλήνων του εξωτερικού".

"Να μας δώσουν τη δυνατότητα να λειτουργούμε"

"Αυτή τη στιγμή έχουμε ζητήσει να υπάρξει εκ νέου διαβούλευση για το θέμα. Ζητάμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε με το ίδιο καθεστώς. Δηλαδή, με μία μητέρα SOS και λίγα παιδιά σε κάθε σπίτι. Δεν θα γίνουμε σε καμία περίπτωση ίδρυμα. Αυτό που ζητάμε είναι να ενταχθούμε σε ειδική κατηγορία, η οποία θα μας παρέχει τη δυνατότητα να λειτουργούμε. Αν έρθουν και μας πουν 'δεν λειτουργείτε ως ίδρυμα κλείνετε', τότε τι θα κάνουμε;", συμπληρώνει.

Γενική Γραμματέας Πρόνοιας: Θα υπάρξουν αλλαγές το επόμενο χρονικό διάστημα

Σε απάντηση όλων των παραπάνω, επικοινωνήσαμε με τη γενική γραμματέα Πρόνοιας, Έφη Μπέκου. Η γενική γραμματέας άφησε ανοιχτό το παράθυρο να υπάρξουν αλλαγές το επόμενο χρονικό διάστημα, σε ό,τι αφορά στο πλαίσιο λειτουργίας των κέντρων κοινωνικών προγραμμάτων.

"Έχουμε ήδη εκδόσει ανακοίνωση, η οποία ζητάει από τα ιδρύματα να καταθέσουν τις προτάσεις τους έως τις 10 Δεκεμβρίου.

"Με πολλή διάθεση ανταπόκρισης σε εύλογα ζητήματα θα εξετάσουμε τις παραμέτρους και ενδεχομένως να υπάρξουν βελτιώσεις ή διαφορετικές προσεγγίσεις εφόσον κριθεί απαραίτητο. Η πρόθεσή μας είναι να γίνει μία συνολική ρύθμιση, η οποία θα συμπεριλάβει και τα δημόσια ιδρύματα".

Η κυρία Μπέκου, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους εκδόθηκε η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση: "Τα ιδιωτικά ιδρύματα ζητούσαν αδειοδοτήσεις, αλλά δεν κατάφερναν να τις λάβουν γιατί δεν υπήρχε το θεσμικό πλαίσιο. Ο λόγος για τον οποίο ορίστηκε αυτό το πλαίσιο, είναι επειδή δημιουργούνταν πολλές δυσκολίες στις αδειοδοτήσεις. Σε συνεργασία που είχαμε με τους φορείς αυτούς προέκυψε η ρύθμιση με μεταβατικό διάστημα 3 ετών, για να δούμε τι χρειάζεται και πώς θα προσαρμοστεί με τις εκάστοτε ανάγκες".