Μπλόκο Επικρατείας στην αξιοποίηση “φιλέτων” στο παραλιακό μέτωπο

«Μπλόκο» στην μεταβίβαση και την αξιοποίηση φιλέτων ακινήτων επιφάνειας 3,6 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων που εκτείνονται στο παραλιακό μέτωπο που ξεκινά από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και φτάνει μέχρι το ακρωτήριο του Σουνίου επιχειρούν να βάλουν δυο Δήμοι και 80 κάτοικοι των επίμαχων περιοχών.
 
Με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητούν να ακυρωθεί η παραχώρηση των επίμαχων φιλέτων στην εταιρεία «Αττικό Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε.» υποστηρίζοντας ότι  δεν έχει «ως σκοπό την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος» καθώς και ότι από τις ενέργειες της παραβιάζεται το Σύνταγμα, ο νόμος για το νέο ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας αλλά και διατάξεις που προστατεύουν τον αιγιαλό. Παράλληλα, όπως αναφέρουν στην προσφυγή τους παραβιάζονται οι διατάξεις που προστατεύουν την ιδιωτική περιουσία, καθώς μεταβιβάστηκαν στην εν  λόγω εταιρεία και εκτάσεις που ανήκουν σε Δήμους.
 
Η εταιρεία Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε., έχει στόχο την αξιοποίηση σειράς ακινήτων στο παράκτιο μέτωπο και δημιουργήθηκε με απόφαση του Αντώνη Σαμαρά. Η εταιρεία αυτή, έχει ζωή 99 χρόνια, το 100% των μετοχών της  είναι ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου και  στοχεύει κυρίως στην αξιοποίηση των ακινήτων.
 
Οι Δήμοι στην προσφυγή τους αναφέρονται σε κάθε ένα από τα «φιλέτα» που είναι στην δημοτική περιφέρεια τους και τους νομολογιακούς και νομοθετικούς περιορισμούς που εμποδίζουν, όπως λένε, την μεταβίβασή,  εκποίηση και αξιοποίησή τους.
 
Υποστηρίζουν ότι ορισμένες από τις εκτάσεις, προστατεύονται  από το νέο ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας-Αττικής και απαγορεύεται οποιαδήποτε εμπορική και οικοδομική δραστηριότητας.
Είναι χαρακτηριστικό όπως αναφέρουν ότι μεταξύ των προστατευμένων περιοχών που έχουν παραχωρηθεί στην επίμαχη εταιρεία είναι   οι Αλυκές Αναβύσσου έκτασης 669.095 τετραγωνικών μέτρων , που έχει χαρακτηριστεί  ως υγρότοπος  Α΄ προτεραιότητας, ενώ άλλες προστατευόμενες περιοχές που μεταβιβάστηκαν, είναι εντός αρχαιολογικών χώρων, δασικών εκτάσεων και αιγιαλών, που προστατεύονται επιπρόσθετα τόσο από το Σύνταγμα, όσο και από την νομοθεσία.