Αμφίπολη: Μυστήριο για το τι κρύβει -εάν υπάρχει- ο υπόγειος θάλαμος

Οι εκπλήξεις από τον Τύμβο Καστά διαδέχονται η μία την άλλη και προκαλούν για ακόμα μία φορά συγκίνηση. Παράλληλα, μεγαλώνει το μυστήριο για το τι κρύβει -εάν υπάρχει- ο υπόγειος θάλαμος κάτω από το δάπεδο σφράγισης από πώρινους λίθους. 

Ιστορικοί, επιστήμονες και αρχαιολόγοι δίνουν την δική τους πιθανή θεωρία για τον ένοικο του τάφου ενώ η ανασκαφική ομάδα εκτιμά πως οι πώρινοι λίθοι στον τρίτο και τελευταίο θάλαμο του μνημείου αποτελούν, τελικά, οριζόντιο τοίχο σφράγισης. 

Ρητή εκτίμηση πως στην Αμφίπολη "τελειώσαμε! Δεν υπάρχει τίποτα άλλο", διατύπωσε ο DR. Αθανάσιος Νακάσης, επίτιμος πρόεδρος της διεύθυνσης αναστήλωσης αρχαίων μνημείων, ο οποίος όμως εξέφρασε την ελπίδα ότι "πιθανώς όμως να υπάρχουν κι άλλοι τάφοι σε αυτόν τον τύμβο, μπορεί και μεγαλύτερος από αυτόν που βρέθηκε, διότι ο τύμβος είναι ο μεγαλύτερος που έχει βρεθεί μέχρι τώρα στην Ελλάδα"!

Επιπλέον, η νέα εξέλιξη αναφορικά με το όρυγμα που βρέθηκε στο πάτωμα του τρίτου θαλάμου δεν αφήνει κανένα περιθώριο ελπίδας ότι ο τάφος είναι ασύλητος. «Το δυστύχημα είναι ότι δεν έχει βρεθεί ούτε ένα κινητό εύρημα, ένα νόμισμα, ένα όστρακο, ειδικά μέσα στον τρίτο θάλαμο» σχολιάζει στα «Νέα» έμπειρη αρχαιολόγος. Το θέμα είναι όμως πότε και πόσες φόρες εισέβαλαν οι τυμβωρύχοι στο μνημείο και πότε σφραγίστηκε για τελευταία φορά.

Διαβάστε σχετικά: Αμφίπολη: Το τεχνητό ρήγμα στο δάπεδο απογειώνει τις προσδοκίες

Η επίτιμη έφορος Αρχαιοτήτων Κατερίνα Ρωμιοπούλου μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο εξήγησε: «Δεν υπάρχει άλλο τέτοιο παράδειγμα σε μακεδονικό τάφο. Για να διαπιστώσουμε ότι όντως πρόκειται για τεχνητό όρυγμα πρέπει να βρεθεί στο εσωτερικό του κάποιο στοιχείο. Αν δεν βρεθεί τίποτα μέσα θα μείνει ως όρυγμα με ερωτηματικά».

Άλλος αρχαιολόγος διερωτάται: «Πρόκειται για κρύπτη που δημιουργήθηκε στη διάρκεια της κατασκευής του μνημείου ή μήπως για αποθέτη που σκάφτηκε εκ των υστέρων για να τοποθετηθούν εκεί τα μάρμαρα, όπως το κεφάλι και φτερά των Σφιγγών»;. Την άποψη για την ύπαρξη «αποθέτη» στον τρίτο θάλαμο υποστήριξε πρόσφατα και η καθηγήτρια Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ Χρυσούλα Παλιαδέλη.