Ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών από τις πλημμύρες

Εκτενή αναφορά στη διαδικασία αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες στην Αττική -καθώς, όπως τόνισε, στο καινούριο οργανόγραμμα του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων υπάρχει Υπηρεσία Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών- έκανε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου, Στρ. Σιμόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση της ΝΕΡΙΤ, σχετικά με την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής.

Σημείωσε ότι "συνεργεία της υπηρεσίας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών, σαρώνουν από την Πέμπτη τους δήμους, που υπέστησαν καταστροφές από τις πρόσφατες πλημμύρες, και εξετάζουν τις αιτήσεις των δημοτών για αποζημιώσεις» και διευκρίνισε: "Τις αιτήσεις τις παίρνουν οι δήμοι, δεν είναι όπως στους σεισμούς, που οι αιτήσεις έρχονται κατευθείαν στην υπηρεσία μας. Είχαμε 1.200 αιτήσεις, περιμένουμε περίπου να είμαστε έτοιμοι σε 5-6 μέρες. Μετά, ανάλογα με τον όγκο των αιτήσεων θα κάνουμε την οριοθέτηση και θα αρχίσει η διαδικασία της αποζημίωσης, η οποία μπορεί να είναι της τάξεως των 60 ευρώ το τετραγωνικό. Και προσανατολιζόμαστε να είναι 80% αρωγή και 20% δάνειο, δηλαδή ουσιαστικά είναι αρωγή. Τώρα μιλάμε καθαρά για τα κτίρια, για τα σπίτια.

Μιλάμε για τις επιχειρήσεις, όσον αφορά τις κτιριακές υποδομές. Για τον εξοπλισμό των επιχειρήσεων, το θέμα της αποκατάστασης είναι ευθύνη της Περιφέρειας, ενώ για τον εξοπλισμό των νοικοκυριών, του υπουργείου Εργασίας, που ήδη κινείται στην κατεύθυνση αυτή. Σε αυτό το επίπεδο της αποκατάστασης πηγαίνουμε γρήγορα, έχουμε εμπειρία ως υπουργείο, προχωράμε σε καλούς ρυθμούς".

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων, εξάλλου, εστίασε στο μεγάλο έργο εθνικού επιπέδου, του ρέματος της Εσχατιάς, που είναι σε εξέλιξη, τονίζοντας: "Είναι ουσιαστικά ένας αγωγός 30-50 μέτρων με ύψος 5 μέτρα, που άντεξε. Βέβαια, είμαστε έτοιμοι να δημοπρατήσουμε μέσα στο 2015 και το υπόλοιπο τμήμα, ένα έργο 100 εκατομμυρίων ευρώ, άλλα 6 χιλιόμετρα μέχρι την Πάρνηθα. Ταυτόχρονα, θα είμαστε έτοιμοι το 2015 να δημοπρατήσουμε και άλλα έργα, όπως είναι στο Μαρκόπουλο το ρέμα ή ο ποταμός Ερασίνος, στον Άγιο Γεώργιο στις Αχαρνές και κάποια άλλα έργα, τα οποία είναι εθνικού επιπέδου".

Ερωτηθείς για την αντοχή αντιπλημμυρικών έργων, ο κ. Σιμόπουλος υπογράμμισε: "Εξαρτάται βέβαια και από την ποσότητα της βροχής. Όταν γίνονται κάποια μεγάλα έργα, γίνονται για τη βροχή της εικοσαετίας. Παραδείγματος χάρη, αν έχουμε ποσότητα βροχής, η οποία πέφτει μια φορά στα πενήντα ή στα εκατό χρόνια, όχι δεν είμαστε έτοιμοι [...]. Απαιτείται δουλειά και από τις Περιφέρειες -αυτό αφορά όλη την Ελλάδα, όχι μόνο την Αττική- να έχουμε καθαρά ρέματα, να γίνουν κάποια αντιπλημμυρικά συντήρησης και βέβαια οι δήμοι να "κουμπώσουν" στη δυτική Αττική αποχετευτικά δίκτυα ομβρίων προς το ρέμα της Εσχατιάς και προς τον Κηφισό".

Πηγή: ΑΜΠΕ