Τέλος στις εφημερίες στα φαρμακεία;

Με αποχή από το πρόγραμμα των εφημεριών απειλούν οι φαρμακοποιοί, "αν το υπουργείο Υγείας δεν βάλει τάξη στο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων".

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει λάβει την απόφαση να απέχει από το πρόγραμμα των εφημεριών αν το υπουργείο Υγείας δεν λάβει σαφή στάση στο θέμα, όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρός του, Κωνσταντίνος Λουράντος. 

"Αδυνατούμε να εξυπηρετήσουμε το πρόγραμμα των εφημεριών όταν δεν υπάρχει σταθερό ωράριο λειτουργίας. Όταν τα φαρμακεία ανοίγουν και κλείνουν όποτε θέλουν, γιατί εγώ να τηρώ το πρόγραμμα της εφημερίας; Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο τα εφημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία υπάρχουν για να εξυπηρετούν τον πολίτη όταν τα φαρμακεία είναι κλειστά, για παράδειγμα τη νύχτα ή τις αργίες. Σήμερα όμως ο καθένας ανοίγει και κλείνει όποτε θέλει", εξήγησε ο κ. Λουράντος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου για την κατάσταση αυτή φταίει το ίδιο το κράτος που επιχειρεί την διαστρωμάτωση και διάσπαση των φαρμακειών σε "μικρούς" και "μεγάλους", ώστε να αποδυναμωθούν οι φαρμακευτικοί σύλλογοι και οι δυνατοί να εξαγοράσουν τα προς πτώχευση φαρμακεία. 

"Ζητάμε ανθρώπινο ωράριο ώστε να μπορούμε να εξυπηρετήσουμε με υπευθυνότητα τον πολίτη. Τα φάρμακα δεν είναι καταναλωτικά προϊόντα. Έχουν θετικές και αρνητικές επιδράσεις. Ο ρόλος του φαρμακοποιού είναι αναντικατάστατος στην Δημόσια Υγεία", υπογράμμισε ο κ. Λουράντος.