Οι ποινές των κατηγορουμένων στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου

Τα νομικά τους επιχειρήματα διασταύρωσαν πολιτική αγωγή και υπεράσπιση ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στη δίκη για τις "χρυσές μίζες"με πρωταγωνιστή τον Άκη Τσοχατζόπουλο.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης υπέβαλαν ένσταση για αποβολή της πολιτικής αγωγής την οποία η Εισαγγελέας της έδρας ζήτησε να απορριφθεί.

Η εισαγγελική λειτουργός υποστήριξε ότι το Δημόσιο υπέστη βλάβη από τη δράση των κατηγορουμένων και πρέπει να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του.

Στο δικαστήριο - το οποίο συνεδριάζει στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου, όπως και πρωτόδικα-
βρίσκονται εννέα από τους συνολικά 17 κατηγορούμενους στην υπόθεση.

Για άλλη μία μέρα απουσιάζει η Βίκυ Σταμάτη η οποία σύμφωνα με το συνήγορο της η κατάσταση της ψυχικής της υγείας δεν της επιτρέπει να καθίσει στο εδώλιο.

Απούσα και η κόρη του πρώην υπουργού Αρετή Τσοχατζοπούλου.

Όλοι οι κατηγορούμενοι ευελπιστούν πως σε δεύτερο βαθμό θα πετύχουν επιεικέστερες ποινές ενώ Βίκυ Σταμάτη και Αρετή Τσοχατζοπούλου αναμένεται να δώσουν μάχη για να πετύχουν την αποφυλάκιση τους.

Το πρωτόδικο δικαστήριο καταδίκασε τους 17 από τους 19 κατηγορούμενους στην υπόθεση της νομιμοποίησης των "δώρων" για τις αγορές των εξοπλιστικών ενώ εκτίμησε ότι  το ποσό που έλαβε ο πρωταγωνιστής της υπόθεσης Άκης Τσοχατζόπουλος, ανέρχεται σε περίπου 54 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε μία δεκαετία.

Οι δικαστές έκριναν πως ο πρώην υπουργός ζητούσε "ωφελήματα", κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Άμυνας από την άνοιξη του 1997 έως και τον Οκτώβριο του 2001.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, τα χρήματα που εισέπραξε διακινήθηκαν τμηματικά και μέσω άλλων προσώπων ή εταιριών ώστε να χαθούν τα ίχνη τους και να μην αποκαλυφθεί ο τελικός αποδέκτης.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρώτο βαθμό οι ποινές που επέβαλε το δικαστήριο είναι:

Άκης Τσοχατζόπουλος κάθειρξη 20 ετών,

Αστέριος Οικονομίδης 12 έτη,

Φρόσω Λαμπροπούλου 13 έτη,

Νικόλαος Ζήγρας 6 έτη,

Γιώργος Σαχπατζίδης 13 έτη,

Αρετή Τσοχατζοπούλου 12 έτη,

Βίκυ Σταμάτη 12 έτη,

Γιάννης Σμπώκος 16 έτη,

Νικόλαος Γεωργουλάκης 10 έτη,

Παναγιώτης Σταμάτης 6 έτη,

Οράτιος Μελάς 10 έτη,

Κωνσταντίνος Αντωνιάδης 10 έτη,

Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου 6 έτη,

Φώτιος Αρβανίτης 6 έτη

Νικόλαος Καρατζάς 6 έτη,

Γιώργος Κωνσταντάτος 10 έτη.