Προχωρά η κατασκευή της χωματερής στο Γραμματικό

Το “πράσινο φως” άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας για την κατασκευή ΧΥΤΑ στη θέση “Μαύρο Βουνό” Γραμματικού Αττικής, αφού έκρινε ότι “διαπιστώνεται τεκμηριωμένα η απουσία ρέματος στην επίμαχη περιοχή, καθώς και η μη υδατοπερατότητα του εδάφους”.

Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο απέρριψε προσφυγές που είχαν καταθέσει ο Δήμος Μαραθώνα, κάτοικοι, αλλά και ιδιοκτήτες ακινήτων της περιοχής, με τις οποίες ζητούσαν να ακυρωθούν διάφορες αποφάσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ και άλλων αρμοδίων φορέων, όπως είναι η απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων κ.λπ. της χωματερής που θα κατασκευαστεί σε έκταση 520 στρεμμάτων. Επίσης, ζητούσαν να επανεξεταστεί το θέμα της χωροθέτησης και να ακυρωθεί η άρνηση της Πολιτείας να λάβει τα κατάλληλα αναγκαία μέτρα για την χωματερή στο Γραμματικό.

Στο επίκεντρο της συζήτησης που έγινε στο Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ ήταν το εάν υπήρχε ή όχι ρέμα στην επίμαχη περιοχή που πρόκειται να κατασκευαστεί η χωματερή. Οι δικαστές μελέτησαν την τεχνική έκθεση καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που χρησιμοποίησε “σύστημα γεωγραφικής πληροφορίας” (ηλεκτρονική ψηφιακή τεχνολογία) και γνωμοδότηση του ειδικού γραμματέα υδάτων του ΥΠΕΧΩΔΕ και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει ρέμα στην επίμαχη περιοχή. Έτσι, στις δύο αποφάσεις τους (3561 και 3562/2014) οι σύμβουλοι επισημαίνουν ότι από τις επίμαχες μελέτες “διαπιστώνεται τεκμηριωμένα η απουσία ρέματος στην επίμαχη περιοχή, καθώς και η μη υδατοπερατότητα του εδάφους”.

Στην απόφαση του το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Αγγελική Θεοφιλοπούλου και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Κατερίνα Σακελλαροπούλου) αποφαίνεται ότι “δεν ανατρέπεται ο αρχικός σχεδιασμός του έργου, ούτε υπήρχε η υποχρέωση της διοίκησης να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, πέραν όσων έχουν ληφθεί”.