Χωρίς ταλαιπωρία: Διανομή αντικαρκινικών φαρμάκων στο σπίτι

Τα φάρμακά τους στο σπίτι θα παραλαμβάνουν στο εξής οι περισσότεροι ογκολογικοί ασθενείς, ώστε να αποφεύγουν την ταλαιπωρία στα φαρμακεία των νοσοκομείων, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα στον ραδιοσταθμό “Βήμα FM” ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης.

“Θα είμαστε σε συνεννόηση με ασθενείς που το έχουν ανάγκη, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που τα νοσοκομεία δεν έχουν φάρμακα και παραπέμπουν είτε σε άλλο νοσοκομείο, είτε στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ”, ανέφερε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι “του χρόνου θα το έχουμε κάνει, θα το ξεκινήσουμε πιλοτικά με δύο τρεις περιοχές που έχουν μεγάλες συγκεντρώσεις τέτοιων αιτημάτων”. 

Όσον αφορά στις προσλήψεις στο χώρο της Υγείας, επανέλαβε ότι έχουν ήδη προσληφθεί 400 γιατροί από τον περασμένο Ιούνιο και θα προσληφθούν άλλοι τόσοι για τη δευτεροβάθμια υγεία, δηλαδή τα νοσοκομεία, ενώ “έχει ήδη προκηρυχθεί και είναι σε εξέλιξη διαγωνισμός στο ΑΣΕΠ για 200 διασώστες -όσους χρειάζονται για να λειτουργήσουν π.χ. τα ασθενοφόρα- και έχουμε πει ότι θα πάρουμε ακόμα 700-800 νοσηλευτές, με διαδικασία ΑΣΕΠ”.

“Προχωράει κι αυτό. Αυτός είναι ο προγραμματισμός του 2014, περίπου 2.000. Είναι ακόμη 900 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, οι οποίοι θα πάνε στο ΠΕΔΥ. Αυτοί είναι επικουρικοί και αποτελούν προσωρινή λύση, μέχρι να πάμε σε οριστική λύση, όταν διαμορφωθεί η οριστική εικόνα των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Ιατρείων”, πρόσθεσε ο κ. Βορίδης. Επίσης τόνισε ότι θα υπάρξουν άλλοι 1.000, οι οποίοι θα είναι οικογενειακοί γιατροί, ώστε με το κατάλληλο πλαίσιο να λειτουργήσει ο θεσμός.

Εξάλλου, μετά από τη χθεσινή σύσκεψη στον ΕΟΠΥΥ, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στους συμβεβλημένους με τον Οργανισμό γιατρούς και είπε ότι αυτή τη στιγμή είναι 5.500 και λήγουν οι συμβάσεις τους. “Θα δώσουμε μια μικρή παράταση, μέχρι το τέλος του χρόνου, για να οργανωθούμε καλύτερα, θα ξέρουμε τι θα γίνει και θα έχουμε προχωρήσει στο άνοιγμα των συμβάσεων αυτών σε όλους τους γιατρούς, με βάση τον αριθμό των επισκέψεων που έχει ανάγκη ο ΕΟΠΥΥ ανά περιοχή”, ανακοίνωσε.