Ανατροπή για τον έλεγχο αποζημιώσεων από τον Άρειο Πάγο

“Ο Άρειος Πάγος οφείλει να εξετάζει εάν κατά την επιβολή των αποζημιώσεων που επιβάλλονται από τα δικαστήρια ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης τηρείται η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας”, σύμφωνα με εισήγηση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ευτέρπης Κουτζαμάνη, προς τους δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ουσιαστικά προτείνει τη μεταστροφή της νομολογίας, αφού μέχρι τώρα η θέση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου ήταν ότι δεν μπορεί να ελεγχθεί το ύψος της αποζημίωσης, αλλά εάν νόμιμα επιβλήθηκε.

Αφορμή στάθηκαν δύο περιπτώσεις εκκοκκιστικών εταιρειών στις οποίες το Εφετείο επιδίκασε 1.000.000 ευρώ και 700.000 ευρώ σε κάθε μια ως χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστησαν από τράπεζα, όταν σταμάτησε για ένα χρόνο να χορηγεί εγγυητικές επιστολές.

Η εισαγγελική λειτουργός θεωρεί ότι το Εφετείο με το να επιδικάσει μεγάλα ποσά αποζημιώσεων υπερέβη τα ακραία όρια της διακριτικής του ευχέρειας και πρέπει ο Άρειος Πάγος να μπορεί να εξετάσει τα πραγματικά περιστατικά και να ελέγχει εάν τηρήθηκε η αρχή της αναλογικότητας.

Η Ολομέλεια επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφαση της .