Ένας χρόνος από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Ένας χρόνος μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην επερχόμενη δίκη για την πολύκροτη υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Ένας χρόνος αποκαλύψεων, ανατροπών αλλά και πολιτικών εξελίξεων με κορυφαία στελέχη της Χρυσής Αυγής, μεταξύ των οποίων και ο γενικός γραμματέας του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος, να βρίσκονται στη φυλακή αντιμετωπίζοντας βαρύτατες κακουργηματικές πράξεις.

Η δολοφονία του άτυχου μουσικού σήμανε την αρχή της δικαστικής έρευνας που οδήγησε σε μια δικογραφία – μαμούθ η οποία αριθμεί περισσότερες από 30.000 σελίδες και 77 κατηγορούμενους, εκ των οποίων οι 29 έχουν προφυλακιστεί.

Απομαγνητοφωνημένες τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ των κατηγορουμένων, «ντοκουμέντα» και φωτογραφίες που κατασχέθηκαν από τους ηλεκτρονικούς τους υπολογιστές, αποτελούν μέρος της δικογραφίας, τα οποία αποδεικνύουν - σύμφωνα με την δικαιοσύνη- την εγκληματική δράση των πρωταγωνιστών.

Στοιχεία για περισσότερες από 60 υποθέσεις, με πιο σοβαρή αυτή της δολοφονία του Παύλου Φύσσα αλλά και εκείνες που αφορούν σε απόπειρες ανθρωποκτονιών και επιθέσεις σε βάρος αλλοδαπών, θα αξιολογηθούν ποινικά ενώπιον του δικαστηρίου.

Η αντίστροφη μέτρηση για την πολυαναμενόμενη δίκη έχει ξεκινήσει, καθώς θεωρείται θέμα ημερών η ολοκλήρωση της πρότασης του εισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου η οποία θα κατατεθεί στο δικαστικό συμβούλιο που έχει και τον τελευταίο λόγο για το ποιοι από τους κατηγορούμενους θα καθίσουν στο εδώλιο και με ποιες κατηγορίες.

Ωστόσο, πονοκέφαλο για τους αρμόδιους αποτελεί ο χώρος που θα επιλεγεί για να φιλοξενήσει τους δεκάδες κατηγορούμενους, τους δικηγόρους τους αλλά και τους ...άπειρους δημοσιογράφους μιας και η υπόθεση από την πρώτη στιγμή έχει «σπάσει» τα σύνορα της χώρας προκαλώντας το ενδιαφέρον και των ξένων ανταποκριτών.

Η ημερομηνία έναρξης της δίκης τοποθετείται κοντά στα Χριστούγεννα ενώ καλά πληροφορημένες πηγές δεν απέκλειαν το σενάριο να γίνει στον Κορυδαλλό, όπου όπως εκτιμάται με τις κατάλληλες τροποποιήσεις στους υπάρχοντες χώρους θα μπορέσουν να εξασφαλιστούν οι συνθήκες ασφάλειας οι οποίες είναι απαραίτητες για την ομαλή διεξαγωγή της.

Ωστόσο, ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο η ακροαματική διαδικασία να διεξαχθεί είτε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου είτε σε κάποιον χώρο των Ολυμπιακών ακινήτων.

Σήμερα, πάντως, τα μέλη του συμβουλίου του εφετείου της Αθήνας θα συνεδριάσουν προκειμένου να αποφασίσουν αν θα παραταθεί, για ένα ακόμη εξάμηνο, η προσωρινή κράτηση του αρχηγού Νίκου Μιχαλολιάκου αλλά και του φερόμενου ως υπαρχηγού Χρήστου Παππά, με τους αρμόδιους εισαγγελείς να έχουν εισηγηθεί θετικά.