Αμφίπολη: Στον προθάλαμο έφτασαν οι αρχαιολόγοι

Στον τρίτο θάλαμο του τάφου της Αμφίπολης επιχειρούν να μπουν πλέον οι αρχαιολόγοι και συνεχίζουν τις ανασκαφές, στην προσπάθειά τους να λύσουν το μυστήριο του ενοίκου του επιβλητικού μνημείου. Το έργο τους δεν είναι εύκολο, λόγω του μεγάλου όγκου χώματος που τους κλείνει το δρόμο.

Φαίνεται πως το μυστήριο θα παραμείνει... μυστήριο για λίγο ακόμα, καθώς όπως όλα δείχνουν ο τρίτος θάλαμος δεν είναι ο νεκρικός θάλαμος, αλλά κατά πάσα πιθανότητα ο προθάλαμος που οδηγεί σε αυτόν. Και αυτό, σύμφωνα με το xronometro.com, γιατί, έχοντας δεχθεί ότι η επιχωμάτωση δεν είναι αποτέλεσμα τυχαίου γεγονότος αλλά μέτρο προστασίας των νεκρών, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να είχαν καλύψει τον νεκρό με χώμα, καθώς πουθενά σε μακεδονικό τάφο δεν έχει συμβεί κάτι ανάλογο.

Πλέον, για να προχωρήσουν οι εργασίες θα πρέπει να τοποθετηθούν υποστυλώματα που θα διασφαλίσουν την ασφάλεια του μνημείου, αλλά και των εργαζομένων σε αυτό, και κατόπιν θα ξεκινήσει η διαδικασία απομάκρυνσης των χωμάτων, ώστε να αποκαλυφθεί και ο τρίτος θάλαμος. Η διαδικασία αυτή εκτιμάται ότι θα διαρκέσει αρκετές μέρες.

Εν τω μεταξύ, ο καθηγητής Αρχαιολογίας Παναγιώτης Φάκλαρης εξηγεί ότι δε θα μπορούσαμε να γνωρίζουμε ποια αντικείμενα λείπουν από τον τάφο.

"Υπάρχουν πολλά που από παράδοση συνόδευαν τον νεκρό στον τύμβο όπου θαβόταν, όπως, για παράδειγμα, χρυσή λάρνακα για να μπαίνουν τα οστά, ασημένια αντικείμενα, που αρκετά έχουν βρεθεί σε άλλους αρχαίους τάφους, περίτεχνα κεντημένο ύφασμα που έβαζαν στην οροφή του τάφου και άλλα, όμως αυτά τα έπαιρναν οι αρχαιοκάπηλοι διότι γνώριζαν την αξία τους και ότι θα βρουν σπάνια αντικείμενα αξίας στον τάφο ενός νεκρού", είπε ο Παναγιώτης Φάκλαρης, μιλώντας στην τηλεόραση του Mega.

Διαβάστε: Αμφίπολη: Θα βρεθεί το όνομα του νεκρού, αλλά...