Αμφίπολη: Ο φόβος των αρχαιολόγων για την ταυτότητα του… ενοίκου

Σκεπτικοί εμφανίζονται οι αρχαιολόγοι με βάση τα νέα στοιχεία που δείχνουν ότι ο τάφος ίσως έχει συληθεί, έπειτα από την πλήρη αποκάλυψη της πρόσοψης και με βάση τις φωτογραφίες που δόθηκαν χθες.

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, μια μικρή οπή, στην άκρη του μαρμάρινου τοίχου, διαστάσεων 40x50, αρκετή για να χωρέσει ένας άνθρωπος αναστήματος των ρωμαϊκών χρόνων, εντείνει τις υποψίες των αρχαιολόγων πως ο τάφος έχει συληθεί από τυμβωρύχους της εποχής.

Αν το σημείο εκείνο είχε σπάσει θα έπρεπε να βρεθούν κάποια κομμάτια. Επίσης, δεν βρέθηκε αρχικά κάποια μαρμάρινη πλάκα που συναντάται στους μακεδονικούς τάφους, κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι ίσως υπάρχει βαθύτερα στο χώρο. Ακόμη ο προθάλαμος ήταν γεμάτος χώματα.

Σημειώνεται ότι η πρόσοψη του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης αποτελεί μία εξαιρετικά πρωτότυπη σύνθεση για την αντίστοιχη αρχιτεκτονική του τύπου του μακεδονικού τάφου, του τελευταίου τετάρτου του 4ου π.Χ. αιώνα.

Με τη συνέχιση της αφαίρεσης των χωμάτων, στο εσωτερικό του προθαλάμου, εμφανίστηκε κάτω από το μαρμάρινο ιωνικό επιστύλιο, ένθετη μαρμάρινη επένδυση, από ορθοστάτες, καθ όλο το μήκος των πλευρικών τοίχων. Σε απόσταση 6μ. από το άνοιγμα της εισόδου αποκαλύφθηκε το άνω μέρος μαρμάρινου διαφραγματικού τοίχου, ελλειπούς κατά τμήμα του αριστερού μέρους του. Πίσω από αυτόν διακρίνονται δύο ακόμη χώροι.

Αυτά τα στοιχεία θα μπορούσαν πάντως να δικαιολογούνται και από κάποιους σεισμούς που μετακίνησαν τμήματα του τάφου. Το μυστικό που κρύβεται ενδεχομένως να βγει στο φως την επόμενη εβδομάδα. Ο νεκρικός θάλαμος είναι αυτός που θα αποκαλύψει το μεγάλο μυστικό. Το ποιος είναι δηλαδή ο νεκρός που τιμήθηκε με αυτή τη μοναδική ταφή.

Πλέον το στοίχημα - εφόσον ο τάφος έχει συληθεί- είναι τι θα βρουν μέσα οι αρχαιολόγοι. Συνήθως οι τυμβωρύχοι αφαιρούν τα κτερίσματα που είναι κατασκευασμένα από πολύτιμα υλικά. Δεν ενδιαφέρονται για οστά και επιγραφές ή κτερίσματα όπως ξίφη, λόγχες ασπίδες, οικιακά σκεύη κλπ. 

Έτσι είναι πολύ πιθανό να έχουν μείνει πολλά και μάλιστα ισχυρά στοιχεία για την αναγνώριση του νεκρού. Οι τοιχογραφίες και άλλα στοιχεία θα αποκαλύψουν σε κάθε περίπτωση περαιτέρω λεπτομέρειες.