Κατηγορηματικό όχι του ΚΕΕΛΠΝΟ για κρούσμα Έμπολα στην Ελλάδα

Κατηγορηματική είναι η διάψευση του καθηγητή λοιμωξιολογίας και στελέχους του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, Σωτήρη Τσιόδρα, ως προς τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και αναφέρουν ότι κρούσμα του θανατηφόρου ιού Έμπολα έκανε την εμφάνισή του και στη χώρα μας.

Σε επικοινωνία που είχε το news.gr με τον καθηγητή, ανέφερε ότι ελέγχονται κάποιοι επιβάτες, προερχόμενοι από χώρες στις οποίες έχουν εμφανιστεί ανάλογα κρούσματα, σε καμία περίπτωση όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής κάποιο ανάλογο κρούσμα στην Ελλάδα.

Για το ίδιο θέμα επικοινωνήσαμε και με την καθηγήτρια λοιμωξιολογίας, Ελένη Γιαμαρέλου, η οποία εμφανίστηκε κι εκείνη κατηγορηματική για την ανυπαρξία σχετικού κρούσματος.

Αυτή την ώρα πάντως τα μέλη του ΚΕΕΛΠΝΟ, πραγματοποιούν έκτακτη σύσκεψη με αφορμή τους δύο ταξιδιώτες οι οποίοι βρέθηκαν στη χώρα μας και εξετάζονται, ο ένας εκ' των οποίων εισήχθη στο νοσοκομείο "Σωτηρία" σήμερα το πρωί.

Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες ημέρες είχε σημάνει συναγερμός για μία ακόμα φορά, με ταξιδιώτη από την Αφρική και συγκεκριμένα από τη Νιγηρία. Το συγκεκριμένο άτομο είχε διαγνωστεί τελικά με ελονοσία.

Το πρωί της Παρασκευής, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα, εξαιτίας της επιδημίας του Έμπολα στη Δυτική Αφρική.

Ο οργανισμός υγείας των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος εδρεύει στη Γενεύη, ανακοίνωσε ότι οι πιθανές συνέπειες από την περαιτέρω παγκόσμια εξάπλωση της επιδημίας - που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον