Guardian: Το δικαστήριο απαλλάσσει τους καλλιεργητές της Μανωλάδας

Η απόφαση του Μικτού Ορκωτού της Πάτρας να απαλλάξει τους κατηγορούμενους από βασικές κατηγορίες για τους πυροβολισμούς εναντίον μεταναστών στη Μανωλάδα ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα. Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα του Guardian με τίτλο: "Ελληνικό δικαστήριο απαλλάσσει καλλιεργητές που πυροβόλησαν 28 εργάτες από το Μπαγκλαντές".

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, πολιτικοί, συνδικαλιστές και αντιρατσιστικές οργανώσεις καταδίκασαν απερίφραστα την ετυμηγορία χαρακτηρίζοντάς τη ως μαύρη σελίδα για τη δικαιοσύνη σε μια υπόθεση που φάνηκε να εκπέμπει φως για τις άθλιες συνθήκες στις οποίες εργάζονται οι αλλοδαποί εργάτες στην Ελλάδα.

"Νιώθω ντροπή ως Έλληνας", δήλωσε ο δικηγόρος του θύματος, Μωυσής Καραμπεΐδης, μετά την σοκαριστική απόφαση του δικαστηρίου. 'Η απόφαση αυτή είναι ντροπιαστική. Το δικαστήριο έδειξε μια φρικτή στάση απέναντι στα θύματα."

Ο Guardian συνεχίζει σημειώνοντας ότι "δεκάδες μετανάστες, πολλοί από αυτούς ξεσπώντας σε λυγμούς, διαδήλωσαν έξω από το δικαστικό μέγαρο μετά την απόφαση του δικαστηρίου να απελευθερώσει δύο από τους τέσσερις κατηγορούμενους μεταξύ των οποίων και τον ιδιοκτήτη των εκτάσεων στη Μανωλάδα".

"Σε μια εποχή απαράμιλλης κρίσης στην Ελλάδα, όπου το βιοτικό επίπεδο έχει επιδεινωθεί δραματικά μετά από έξι συνεχόμενα χρόνια ύφεσης, η υπόθεση είχε προκάλεσε μαζική αγανάκτηση. Έρευνες έδειξαν ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, δείχνουν μετανάστες να εργάζονται υπό απάνθρωπες συνθήκες", επισημαίνει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα.