Τί πρέπει να κάνετε σε περίπτωση σεισμού;

Ζούμε σε μία σεισμογενή χώρα και τα προβλήματα με τους σεισμούς είναι συνεχή, οπότε θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι και ψύχραιμοι σε περίπτωση σεισμού και να λαμβάνουμε πάντοτε τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης προκειμένου να μην βρεθούμε σε πανικό κατά τη διάρκεια ισχυρών ή μη σεισμικών δονήσεων.

Η βασική οδηγία αυτοπροστασίας εάν κατά τη διάρκεια του σεισμού βρίσκεστε μέσα σε κτίριο είναι:

• Μείνετε στο χώρο που είστε και διατηρήστε την ψυχραιμία σας.

• Σκύψτε, καλυφθείτε κάτω από ένα γερό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο) και κρατήστε με το χέρια σας το πόδι του.
Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κατάλληλο έπιπλο σκύψτε στο μέσον του δωματίου μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σας και προστατεύστε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σας. Απομακρυνθείτε από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, γυάλινα χωρίσματα κ.ά.) ή αντικείμενα που μπορεί να σας τραυματίσουν.

Συνιστάται η άμεση επιλογή μιας ασφαλούς θέσης μέσα στο χώρο που βρισκόμαστε, όπως π.χ. η κάλυψη κάτω από ένα γερό τραπέζι, η οποία να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντινή σε σχέση με την αρχική μας θέση και η οποία θα μας προφυλάξει από τις επικινδυνότητες.

Η κάλυψη κάτω από ένα τραπέζι, γραφείο ή θρανίο προστατεύει τον καθένα από εμάς την ώρα της δόνησης από τα διάφορα αντικείμενα, συσκευές και έπιπλα που ανατρέπονται ή σπάζουν, π.χ. θραύσματα των τζαμιών, σοβάδες κ.ά.

Μπορεί κάποιος να προφυλαχθεί κάτω από την κάσα της πόρτας την ώρα του σεισμού μόνο εάν βρίσκεται σε κτίριο από φέρουσα τοιχοποιία, δηλαδή πέτρινο ή πλινθόκτιστο κτίριο. Στα κτίρια από οπλισμένο σκυρόδεμα, η κάσα της πόρτας δεν προσφέρει κάποια ιδιαίτερη προστασία. Η βασική οδηγία αυτοπροστασίας σε οποιαδήποτε περίπτωση είναι: σκύψε, καλύψου κάτω από ένα γερό, ξύλινο τραπέζι ή γραφείο και κράτησε το πόδι του.
Σε τί όμως οφείλονται οι σεισμοί;

Οι σεισμοί οφείλουν τη γένεσή του σε εσωτερικές διεργασίες της γης. Οι περισσότεροι από αυτούς προκαλούνται από την καταπόνηση του λιθοσφαιρικού υλικού εξαιτίας της κίνησης των λιθοσφαιρικών πλακών. Η εστία του κάθε σεισμού βρίσκεται αρκετά έως πολλά χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της γης και οι καιρικές συνθήκες, δηλαδή ο καλός ή ο άσχημος καιρός, η ζέστη ή το κρύο, το καλοκαίρι ή ο χειμώνας, δεν σχετίζονται με την εκδήλωση των σεισμών.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια σεισμών, τις πιο πολλές δυσκολίες τις αντιμετωπίζουν τα Άτομα με κινητική αναπηρία. Θα πρέπει λοιπόν την ώρα της δόνησης θα πρέπει να παραμείνουν στην θέση τους, μακριά από επικινδυνότητες, όσο αυτό είναι δυνατόν. Αν χρησιμοποιούν αμαξίδιο πρέπει όταν αισθανθούν το σεισμό να βάλουν φρένο και στη συνέχεια να καλύψουν το κεφάλι τους και τον αυχένα με τα χέρια τους ή με κάποιο άλλο αντικείμενο, σκύβοντας όσο το δυνατόν περισσότερο.

Μετά το σεισμό κάποιος που βρίσκεται μέσα σε ένα κτίριο και μετά το τέλος της σεισμικής δόνησης θα πρέπει, διατηρώντας την ψυχραιμία του, να φορέσει παπούτσια και κατάλληλα για την εποχή ρούχα και να κλείσει τους γενικούς διακόπτες (ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, νερού). Στη συνέχεια θα πρέπει να εκκενώσει προσεκτικά το κτίριο από το κλιμακοστάσιο, παίρνοντας μαζί του τα εφόδια έκτακτης ανάγκης, όπως: φακό, ραδιόφωνο με μπαταρίες, νερό, κλειδιά, φάρμακα κ.ά. Θα πρέπει να κινείται γρήγορα και προσεκτικά, χωρίς να τρέχει, μέχρι να φτάσει στον προεπιλεγμένο κοντινό, ανοικτό, ασφαλή χώρο καταφυγής π.χ πλατεία, κλπ.

 

Χρύσα Τσιώτση 

Δικηγόρος 

[email protected]