Στον Επαναστατικό Αγώνα με το Μαζιώτη και ο… Παλαιοκώστας

Στους κατάδικους του κοινού εγκλήματος συνεχίζει τις έρευνες η Αντιτρομοκρατική, προκειμένου να συλλέξει στοιχεία για τη δράση του Μαζιώτη και των συνεργών του στον χώρο της τρομοκρατίας. 

Η έρευνα εστιάζεται τώρα σε δύο πρόσωπα – συνεργάτες του διαβόητου κακοποιού, τα οποία φέρονται να συνδέουν τον Παλαιοκώστα με τους Μαζιώτη και Πετρακάκο. Μάλιστα,  εδώ και καιρό στην ΕΛΑΣ χαρακτηρίζουν τον Βασίλη Παλαιοκώστα (φωτ) ως άτυπο …μέλος του «Επαναστατικού Αγώνα».  

Ο ένας φέρεται να είχε δώσει ασφαλές κρησφύγετο στον Πάσαρη, μετά τη διπλή δολοφονία αστυνομικών αλλά και τον τραυματισμό σωφρονιστικού υπαλλήλου, κατά τη μεταγωγή του σε νοσοκομείο των Αθηνών. 

Ο δεύτερος εξαφανισμένος είναι ο άνθρωπος που είχε νοικιάσει το ελικόπτερο με το οποίο τον Ιούνιο του 2006 οι Βασίλης Παλαιοκώστας και Αλκέτ Ριζάι είχαν δραπετεύσει από τον Κορυδαλλό. Πρόκειται για 33χρονο και δραπέτη από το καλοκαίρι του 2013. 

Οι Αρχές υπενθυμίζουν πως και ο Πετρακάκος, ο οποίος για περίπου μια πενταετία ήταν εξαφανισμένος, είχε καταδικαστεί ερήμην το 2009 για την υπόθεση της απαγωγής του επιχειρηματία Γιώργου Μυλωνά.  Στην υπόθεση Μυλωνά, το ενδιαφέρον των αξιωματικών είχε στραφεί στο κλεμμένο αυτοκίνητο μάρκας Renault Scenic, το οποίο χρησιμοποιούσαν τα μέλη του «Επαναστατικού Αγώνα» και με το οποίο φαίνεται ότι σχεδίαζαν αιματηρή επίθεση στο αστυνομικό μέγαρο της λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Το αυτοκίνητο «χάθηκε» μετά τη σύλληψη των κατηγορουμένων και βρέθηκε αργότερα στην περιοχή της Λαμπρινής. Σε αυτό ανακαλύφθηκαν μία σφαίρα, βαριοπούλες και μπουκάλια με εύφλεκτο υλικό.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. διαπίστωσαν ότι το αυτοκίνητο είχε κλαπεί τον Αύγουστο του 2007 από το σπίτι του επιχειρηματία στην Ανάληψη Θεσσαλονίκης. Ερευνώντας όμως τις συνθήκες της κλοπής βρέθηκαν μπροστά σε μια μεγάλη αποκάλυψη για τον ρόλο του Παλαιοκώστα και για το «κλιμάκιο» Θεσσαλονίκης του «Επαναστατικού Αγώνα».

Όπως διαπιστώθηκε, το βράδυ της 31ης Αυγούστου του 2007, τουλάχιστον δύο άγνωστοι εισέβαλαν στο σπίτι του επιχειρηματία, ο οποίος κοιμόταν με την οικογένειά του και άρπαξαν τα κλειδιά δύο αυτοκινήτων. Το ένα ήταν το μπλε Renault Scenic που χρησιμοποιούσε ο «Επαναστατικός Αγώνας». Το δεύτερο ήταν ένα τζιπ μάρκας Ηyundai Santa Fe, το οποίο έξι μήνες αργότερα, στις 22 Φεβρουαρίου 2008, το χρησιμοποίησε η συμμορία του Βασίλη Παλαιοκώστα για να επιτεθεί σε χρηματαποστολή αλυσίδας σουπερμάρκετ στην περιοχή της Επανομής. 

 

Το προφίλ των δύο υποπτων 

 

Πηγές της Αντιτρομοκρατικής, μιλώντας στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος", αναφέρουν πως ο 37χρονος, είναι ύποπτος και για συμμετοχή σε ληστείες και τρομοκρατικές ενέργειες της ομάδας Μαζιώτη - Παλαιοκώστα, όπως την χαρακτηρίζουν, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν ενδείξεις για την παρουσία του στην ληστεία τράπεζας στην Ακράτα με λεία 550.000 ευρώ.

Ο 37χρονος είχε συλληφθεί τον Αύγουστο του 2001 στην επιχείρηση της ΕΛΑΣ για τη σύλληψη Πάσαρη στον Νέο Κόσμο. Το 1995 φέρεται να είχε τοποθετήσει γκαζάκια σε ΑΤΜ ενώ το 1996 συνελήφθη για αντίσταση κατά της Αρχής. Μέσω δακτυλικών αποτυπωμάτων έγινε η ταυτοποίησή του με την επίθεση στο μηχάνημα αυτόματης ανάληψης και οδηγήθηκε στη φυλακή για δύο χρόνια. Σύμφωνα με το αστυνομικό σενάριο, στη φυλακή φέρεται να γνωρίστηκε με τον Πάσαρη, ενώ ήρθε σε επαφή με ανθρώπους του αντιεξουσιαστικού χώρου και ποινικούς.

Το 2001 συλλαμβάνεται πάλι για τα όπλα που βρέθηκαν στον Νέο Κόσμο. Καταδικάζεται σε κάθειρξη έξι ετών και εννέα μηνών ως ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος όπου είχε βρει καταφύγιο ο Πάσαρης αλλά και για τα όπλα που είχαν βρεθεί.

Ο δεύτερος ύποπτος για συνεργασία με τον αντιεξουσιαστικό χώρο ήταν σύμφωνα με τις Αρχές, συνεργός των Ριζάι και Παλαιοκώστα στην πρώτη εναέρια απόδραση από τις φυλακές Κορυδαλλού το 2006. Τρεις μήνες νωρίτερα είχε παραβιάσει οκταήμερη άδεια από τις φυλακές που ήταν έγκλειστος για ναρκωτικά.

Τον Αύγουστο του 2008 συλλαμβάνεται και πάλι, αυτή τη φορά στο Αγρίνιο και το 2009 καταδικάζεται σε φυλάκιση 17 ετών για τη συμμετοχή του στην απόδραση των δύο κακοποιών.

Το 2013 δραπετεύει μετά από απεργία πείνας για την άρνηση των αρμοδίων να του χορηγήσουν άδεια από τις φυλακές Δομοκού όπου βρισκόταν. Τελικά την παίρνει και εξαφανίζεται. Ο λόγος που δεν του έδιναν άδεια ήταν ότι στο μεταξύ είχε ασκηθεί εις βάρος του νέα δίωξη για συμμετοχή σε ληστεία το 2007. Στο πλευρό του είχε ταχθεί το μέλος του αναρχικού χώρου Τάσος Θεοφίλου, ο οποίος συνέταξε επιστολή συμπαράστασης. Ο Θεοφίλου είχε προφυλακιστεί για συμμετοχή στη "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς" αλλά και την ληστεία της Πάρου το 2012.