Αρχαιοκάπηλοι θα πωλούσαν άγαλμα αξίας 1.000.000 ευρώ!

Ένας αρχιφύλακας που υπηρετούσε στην Δίωξη Αρχαιοκαπηλίας της Ασφάλειας Αττικής, μια 52χρονη ιδιοκτήτρια καταστήματος εμπορίας αρχαίων αντικειμένων και ένας 70χρονος συλλέκτης- πρώην ιδιοκτήτης μεγάλου ξενοδοχείου στο κέντρο της Αθήνας- εμπλέκονται σε οργανωμένο κύκλωμα αρχαιοκαπήλων που, εκτός των άλλων, κατείχαν άγαλμα σάτυρου, αντίγραφο γλυπτού του μεγάλου γλύπτη της αρχαιότητας Πραξιτέλη (φωτ), η αξία του οποίου εκτιμάται γύρω στο 1.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, ταξίαρχο Παναγιώτη Στάθη, το σπανιότατο άγαλμα σατύρου προέρχεται από την περιοχή της Αρκαδίας και χρονολογείται στην Ύστερη Ρωμαϊκή Εποχή και Πρώιμη Ελληνορωμαϊκή Εποχή (1ος πΧ αιώνας). Το πολύτιμο αυτό άγαλμα βρέθηκε στη βίλα του 70χρονου συλλέκτη και πρώην μεγαλοξενοδόχου, στο Λαγονήσι, μαζί με πολλά άλλα αρχαία αντικείμενα.

Κεντρικό ρόλο στο κύκλωμα, έπαιζε η 52χρονη ιδιοκτήτρια του παλαιοπωλείου στην Αθήνα, μέσω της οποίας προωθούνταν τα αρχαία αντικείμενα. Στο κατάστημα της 52χρονης στην Αθήνα, στο σπίτι της ίδιας αλλά και της κόρης της και στα σπίτια του 50χρονου και των άλλων πρωταγωνιστών της υπόθεσης, βρέθηκαν πολλά αρχαία αντικείμενα και νομίσματα, έγγραφα, φωτογραφίες, κατάλογοι και άλλα πειστήρια, που αποδεικνύουν τις παράνομες δραστηριότητες των μελών του κυκλώματος και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα στοιχεία τον ρόλο του καθενός.

Έχουν συλληφθεί ακόμα ένας 50χρονος από την Κοζάνη φέρεται ως εκτιμητής των αρχαίων αντικειμένων, αλλά και ως οργανωτής της διακίνησής τους, καθώς και ο 49χρονος αρχιφύλακας, που φέρεται ως στενός συνεργάτης του τελευταίου και ενημέρωνε το κύκλωμα για τυχόν έρευνες από την Αστυνομία.

Επίσης, στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν ειδικά μηχανήματα, που προορίζονταν για παράνομες εκσκαφές στην περιοχή της Πτολεμαΐδας, με διοργανωτή τον 50χρονο από την Κοζάνη. 

Η υπόθεση εξιχνιάστηκε μετά από έρευνες περίπου δύο μηνών, από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ αναζητούνται άλλα έξι μέλη του κυκλώματος, εκ των οποίων πέντε έχουν ήδη ταυτοποιηθεί.  

Σε βάρος των εννέα συλληφθέντων σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της υπεξαίρεσης μνημείων, της αποδοχής και διάθεσης μνημείων που αποτελούν προϊόντα εγκλήματος, καθώς επίσης και της νομοθεσίας για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και της παράβασης των νόμων περί καταχραστών του Δημοσίου και περί όπλων.