Στα άκρα η κόντρα των δικηγόρων και της Εφέτη Λεπενιώτη

Την αποχή όλων των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας από τις συνεδριάσεις του Εφετείου όταν στην έδρα βρίσκεται η δικαστική λειτουργός Μαρία Λεπενιώτη αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίαση του το Διοικητικό Συμβούλιο του Δ.Σ.Α.

Αφορμή η απόφαση του δικαστηρίου με προεδρεύουσα την Εφέτη να διατάξει την εκδίκαση υπόθεσης στην δεύτερη μετά διακοπή συνεδρίαση, απορρίπτοντας αίτημα αναβολής που υπέβαλαν οι συνήγοροι υπεράσπισης, παραβλέποντας το γεγονός ότι υπάρχει απόφαση του ΔΣΑ να απέχουν σε αυτές τις περιπτώσεις, αν δεν υπάρχει θέμα παραγραφής ή λήξης 18μήνου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση- καταγγελία του ΔΣΑ, με εντολή του δικαστηρίου, υπήρξε αποβολή από την αίθουσα του δικηγόρου Θέμη Σοφού, με τη βοήθεια της αστυνομίας και αίτημα προς τον εισαγγελέα να ασκηθεί δίωξη σε βάρος δικηγόρων που διορίστηκαν και αρνήθηκαν να παραστούν στη δίκη, ακολουθώντας την απόφαση του Συλλόγου τους.

Όπως ανέφερε ο ΔΣΑ στην ανακοίνωση του «Η προπεριγραφόμενη συμπεριφορά του δικαστηρίου αποτελεί αποκορύφωμα εχθρικής στάσης απέναντι στους δικηγόρους και τους κατηγορουμένους, και επιδιώκει την καθιέρωση της συστηματικής παραβίασης της απόφασης της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας περί αποχής των δικηγόρων μετά την δεύτερη διακοπή σε ποινικές δίκες ». Μάλιστα, υπογράμμιζαν ότι «η συγκεκριμένη συμπεριφορά αποτελεί ακραίο περιστατικό στα χρονικά του δικηγορικού σώματος, αναδεικνύει άκρως ανησυχητικό έλλειμμα σεβασμού στη δικονομική τάξη αλλά και βαθύτατα αντιδικηγορική νοοτροπία από λειτουργούς που έχουν ταχθεί να τηρούν το Σύνταγμα και τους Νόμους».