Την επαναπρόσληψη των 393 καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών που έχουν τεθεί εδώ και μήνες σε διαθεσιμότητα, η οποία λήγει αύριο, διατάζει με απόφασή του, η οποία δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, σύμφωνα με τον εργατολόγο Γιάννη Καρούζο, ο οποίος ήταν και ο συνήγορός τους.
Σημειώνεται ότι οι καθαρίστριες θα απολύονταν αυτοδικαίως μετά το τέλος της προβλεπόμενης περιόδου διαθεσιμότητάς τους, δηλαδή την Παρασκευή, όμως η διαταγή αυτή ανατρέπει τα δεδομένα, καθώς η όλη διαδικασία της διαθεσιμότητας, όπως έχει εφαρμοστεί από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τινάζεται στον αέρα.
Το δικαστήριο, σύμφωνα με το Γιάννη Καρούζο, έκρινε πως οι καθαρίστριες αποτελούσαν εργαζόμενες οι οποίες ανήκαν στον στενό πυρήνα του Δημοσίου. Έτσι, το Μονομελές Πρωτοδικείο έκανε δεκτή την αγωγή των 397 καθαριστριών, από το σύνολο των 465 που είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη όταν τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.|
Οι καθαρίστριες ζητούσαν να κηρυχθεί παράνομη η διαθεσιμότητά τους, αφού όπως ανέφεραν ισοδυναμεί με απόλυση και είναι αντισυνταγματική. Παράλληλα ζητούσαν και την επαναπρόσληψή τους.
Αν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανότατα το δικαστήριο διατάσσει την επιστροφή τους στη δουλειά, μέχρι τώρα δεν έχει γίνει γνωστό αν η δικαστική απόφαση κρίνεται προσωρινά εκτελεστή ή όχι. Η συγκεκριμένη απόφαση θεωρείται σημαντική, αν και, όπως τόνιζε αρμόδια πηγή, έχει πολύ δρόμο μπροστά της, αφού πρόκειται για κρίση του Μονομελούς Πρωτοδικείου.
Πάντως, όπως ανέφερε ο δικηγόρος των καθαριστριών "ύστερα από την απόφαση-σταθμό, στο στενό δημόσιο τομέα, όπως είναι το ΥΠ.ΟΙΚ, τίθεται εκ ποδών ο θεσμός της διαθεσιμότητας και αποδεικνύεται απολύτως αντισυνταγματικός".