Αυστηρότερες ποινές για το αδίκημα της αρπαγής προσώπου

Ακόμη και με ισόβια κάθειρξη θα τιμωρείται πλέον η αρπαγή προσώπου, σύμφωνα με νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Πρόκειται για τροποποίηση του ποινικού κώδικα προκειμένου να εναρμονιστεί με τη διεθνή σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την τιμωρία του αδικήματος της "αναγκαστικής εξαφάνισης".

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το αδίκημα της αναγκαστικής εξαφάνισης προσώπου από κρατικά όργανα ή ομάδες αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και όσοι εμπλέκονται στην τέλεση του συγκεκριμένου αδικήματος θα τιμωρούνται με ποινές κάθειρξης που φτάνουν μέχρι και τα ισόβια.

Όπως επισημαίνεται στο νομοσχέδιο, καμία συνθήκη, ακόμα και κατάσταση ή απειλή πολέμου, δε δικαιολογεί τη διάπραξη του εγκλήματος της αναγκαστικής εξαφάνισης ενός προσώπου, δηλαδή της σύλληψης, κράτησης, αρπαγής ή οποιασδήποτε άλλης μορφής στέρησης της ελευθερίας από όργανα του Κράτους ή από πρόσωπα ή ομάδες προσώπων που ενεργούν με την άδεια, υποστήριξη ή συναίνεση του Κράτους, η οποία ακολουθείται από άρνηση παραδοχής της στέρησης της ελευθερίας ή από απόκρυψη της τύχης ή του τόπου όπου βρίσκεται το εξαφανισμένο πρόσωπο.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, όποιος διαπράττει το αδίκημα της “αναγκαστικής εξαφάνισης” θα τιμωρείται με κάθειρξη, ενώ εάν επήλθε θάνατος του θύματος επιβάλλεται στο δράστη η ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Ποινή κάθειρξης προβλέπεται επίσης για τον ιεραρχικά ανώτερο ο οποίος γνώριζε και δεν απέτρεψε την τέλεση του αδικήματος, ασκούσε ουσιαστική ευθύνη και έλεγχο επί των δραστηριοτήτων που σχετίζονταν με το έγκλημα, ή δεν έλαβε όλα τα αναγκαία και εύλογα μέτρα, εντός της εξουσίας του, για την πρόληψη ή την καταστολή της τέλεσης μιας αναγκαστικής εξαφάνισης ή για την παραπομπή του ζητήματος στις αρμόδιες αρχές προς έρευνα και ποινική δίωξη.

Σε περίπτωση που ο προϊστάμενος έδωσε εντολή για την τέλεση του αδικήματος ή αν τα θύματα ήταν έγκυοι, ανήλικοι ή άτομα με αναπηρία ποσοστού από 67% και άνω, τότε επιβάλλεται ποινή κάθειρξης 10 ετών.

Όσοι από τους εμπλεκόμενους στην τέλεση του αδικήματος συνεισφέρουν ουσιαστικά στον εντοπισμό του εξαφανισμένου προσώπου εν ζωή ή καταστήσουν δυνατή τη διαλεύκανση υποθέσεων αναγκαστικής εξαφάνισης ή τον εντοπισμό των δραστών μιας αναγκαστικής εξαφάνισης, τότε τιμωρούνται με μειωμένη ποινή.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση, "κανείς δεν υπόκειται σε αναγκαστική εξαφάνιση και καμία απολύτως εξαιρετική περίσταση, είτε κατάσταση πολέμου είτε απειλή πολέμου, εσωτερική πολιτική αστάθεια ή οποιαδήποτε άλλη δημόσια έκτακτη ανάγκη, δεν μπορεί να προβληθεί ως δικαιολογία για αναγκαστική εξαφάνιση".