Κανονικά συνεχίζει να ισχύει το εξέταστρο στα κέντρα υγείας

Υπηρεσίες υγείας ισότιμες προς όλους τους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων και των ανασφάλιστων, παρέχονται στα Κέντρα Υγείας και μέχρι ολοκληρώσεως της λειτουργικής ενοποίησης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας εξακολουθεί να καταβάλλεται εξέταστρο, όπως αυτό ισχύει σήμερα με τις υφιστάμενες εξαιρέσεις.

Αυτό αναφέρεται σε διευκρινιστική εγκύκλιο του υφυπουργού Υγείας Αντώνη Μπέζα, για την εύρυθμη λειτουργία των Κέντρων Υγείας και των αποκεντρωμένων μονάδων τους (Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, Περιφερειακά Ιατρεία, Ειδικά Περιφερειακά Ιατρεία), στο πλαίσιο ένταξης και ομοιόμορφης λειτουργίας τους στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ).

Σε κάθε Κέντρο Υγείας ορίζεται από τον υπεύθυνο για τον συντονισμό της επιστημονικής λειτουργίας του, τουλάχιστον ένας ελεγκτής γιατρός, καθώς και ένας γιατρός υποδοχής ειδικότητας κατά προτεραιότητα Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας, ο οποίος θα δέχεται αποκλειστικά έκτακτα, μη προγραμματισμένα περιστατικά. Στις αρμοδιότητες του γιατρού υποδοχής εμπίπτουν η εξέταση, η συνταγογράφηση, η παραπομπή για εξετάσεις, καθώς και η παραπομπή σε ειδικούς γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ή ειδικούς γιατρούς Δημοσίου Νοσοκομείου του ΕΣΥ.

Σχετικά με το προσωπικό των Κέντρων Υγείας και των αποκεντρωμένων μονάδων τους, που υπηρετεί με οποιαδήποτε πράξη διοικητών Νοσοκομείων ή Υγειονομικών Περιφερειών,(ΥΠΕ), σε θέσεις εκτός της οργανικής του, αυτό υποχρεούται να επιστρέψει στην οργανική του θέση αμέσως μετά τη λήξη της ισχύος της σχετικής πράξης. Εφεξής, αρμόδιος για τη μετακίνηση θα είναι αποκλειστικά ο διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας, ο οποίος θα αποφασίζει με βάση τις υγειονομικές ανάγκες της περιοχής καθώς και την ομαλή λειτουργία των Κέντρων Υγείας.

Αναφορικά με τις υπηρεσιακές μεταβολές του προσωπικού, αυτές θα υπάγονται στην αρμοδιότητα των αντίστοιχων υπηρεσιακών συμβουλίων των ΥΠΕ, ενώ σε κάθε ΥΠΕ θα λειτουργούν επιστημονικά συμβούλια Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Για τη μισθοδοσία του προσωπικού, τις λειτουργικές δαπάνες και τον εφοδιασμό των Κέντρων Υγείας και των αποκεντρωμένων μονάδων τους με φαρμακευτικό, υγειονομικό και λοιπό υλικό, αρμόδια έως την 31.12.2014, παραμένουν τα Νοσοκομεία στα οποία αυτά ανήκαν. Από 1.1.2015 η αρμοδιότητα εκχωρείται στις Διοικήσεις των ΥΠΕ.

Τέλος, όσον αφορά στην ονομασία, τα Κέντρα Υγείας θα φέρουν επιπλέον το διακριτικό τίτλο ΠΕΔΥ.