Σεισμός 5,9 Ρίχτερ στη Κεφαλλονιά

Ισχυρός σεισμός 5,9 Ρίχτερ ταρακούνησε λίγο πριν τις 4 το απόγευμα την Κεφαλλονιά και έγινε αισθητός σε όλο το Ιόνιο, προκαλώντας ευτυχώς μόνο υλικές ζημιές σε σπίτια και υποδομές.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, ο σεισμός είχε επίκεντρο 7 χλμ νοτιοδυτικά του Αργοστολίου και 7 χλμ νότια του Ληξουρίου και εστιακό βάθος μόνο 2 χιλιόμετρα. Ωστόσο, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Εργαστήριο Γεωφυσικής του ΑΠΘ, η σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με βάθος 17 χιλιόμετρα και επίκεντρο έξι χιλιόμετρα βόρεια του Αργοστολίου και 280 χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας.

 Το Αμερικάνικο Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS) δίνει το μέγεθος του σεισμού στα 6,1 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος στα 12,3 χιλιόμετρα και επίκεντρο στα τρία χιλιόμετρα νότια του Ληξουρίου.

Λίγα λεπτά μετά από τον αρχικό σεισμό, ακολούθησε στις 16:08 μετασεισμός 4,4 R με το ίδιο επίκεντρο και βαθύτερο εστιακό βάθος.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, εμφανίστηκαν ρωγμές σε σπίτια και δρόμους στο Ληξούρι, χωρίς ωστόσο να έχουν αναφερθεί σοβαρές ζημιές ή θύματα.

Σημαντικό είναι το πρόβλημα στο οδικό δίκτυο του νησιού από πτώσεις βράχων σε διάφορα σημεία,  με αποτέλεσμα να έχουν αποκλειστεί ορισμένοι δρόμοι στα βόρεια του νησιού.

Στο Αργοστόλι, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, έσπασαν τζαμαρίες και ο κόσμος παραμένει ανάστατους στους δρόμους.

Σκηνές πανικού τη στιγμή των 5,9 Ρίχτερ

Κάποιες περιοχές του νησιού έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τα συνεργεία της ΔΕΗ έχουν ήδη πιάσει δουλειά, για να αποκαταστήσουν τις ζημιές. Επίσης, σε αρκετά χωριά έχει κοπεί και το νερό, καθώς από τις κατολισθήσεις έχουν σπάσει σωλήνες ύδρευσης του κεντρικού δικτύου της ΕΥΔΑΠ.

Με εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, μετέβη άμεσα με στρατιωτικό ελικόπτερο στο νησί ενώ οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα για την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας.             

Ευρεία σύσκεψη στο Αργοστόλι υπό τον Γ.Μιχελάκη

Επιπλέον, οι δυνάμεις για την Κεφαλονιά ενισχύονται με κλιμάκια της ΕΛΑΣ, 11μελές κλιμάκιο μηχανικών της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (Υ.Α.Σ.), μαζί με κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.), καθώς και κλιμάκιο μηχανικών του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (Ο.Σ.Κ.), ενώ αύριο θα ενισχυθούν και με άλλους μηχανικούς.

Για τη συγκρότηση μικτών Επιτροπών με τους εκεί μηχανικούς της Περιφέρειας για την εκτίμηση των ζημιών, μεταβαίνουν μηχανικοί του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

"Βρισκόμαστε σε φάση καταγραφής των ζημιών, ο σεισμός έγινε αισθητός σε ολόκληρο το νησί και προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους. Όλες οι υπηρεσίες του Δήμου Κεφαλλονιάς είναι σε επιφυλακή και έχουν βγει στους δρόμους. Ευτυχώς δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί μόνο ζημιές, κυρίως από σπασμένες τζαμαρίες μαγαζιών και άλλων γυάλινων ειδών, καθώς και σε παλιά κτίρια του νησιού", δήλωσε ο αντιδήμαρχος Κεφαλλονιάς Ευάγγελος Κεκάτος. 

Αύριο Δευτέρα, καμία μονάδα των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών δεν θα λειτουργήσει λόγω της σεισμικής δραστηριότητας,  προκειμένου να γίνει ο απαραίτητος μετασεισμικός έλεγχος όλων των Κτιρίων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου. 

Λόγω του μικρού εστιακού βάθους, ο σεισμός είχε τόση ένταση που έγινε αισθητός σε όλη τη Δυτική Ελλάδα, μέχρι την Αθήνα την Καρδίτσα και τη Λάρισα.

Οχήματα της πυροσβεστικής πραγματοποιούν περιπολίες και σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία, προκειμένου να διαπιστώσουν τυχόν ζημιές από τη σεισμική δόνηση.