Με αντιδράσεις πετάει για τη Ρώμη η “Σκεπτόμενη Αθηνά”

Στη Ρώμη θα ταξιδέψει το σπάνιο και εμβληματικό ανάγλυφο της "Σκεπτόμενης Αθηνάς" για την έκθεση "Ευρωπαϊκό πεπρωμένο της Ελλάδας και της Ιταλίας", που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την ελληνική προεδρία από το Μάρτιο μέχρι τον Ιούλιο του 2014 στο Παλάτσο Κιρινάλε της Ρώμης.

Το συγκεκριμένο έργο έχει εμβληματική σημασία για την ιστορία της Ακρόπολης και αποτελεί ένα από τα λίγα σωζόμενα έργα, που δείχνει τη μετάβαση από τα αρχαϊκά στα κλασικά χρόνια.

Σημειώνεται ότι η διοίκηση του Μουσείου της Ακρόπολης εξέφρασε έντονες αντιρρήσεις για το ταξίδι της στήλης στο εξωτερικό. Γι' αυτό το λόγο κατέθεσε πρόταση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το οποίο ενέκρινε το δανεισμό επτά αρχαίων έργων για την παραπάνω έκθεση, για την αντικατάσταση της στήλης με άλλη, στην οποία αναγράφονται δύο ψηφίσματα υπέρ της Σάμου (405 π.Χ.).

Όπως ανέφερε σε σχετική εισήγηση η διευθύντρια του Τμήματος Εκθέσεων του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Λαγογιάννη, η έκθεση αυτή αναμένεται να αποτελέσει γέφυρα ανάμεσα στις δύο προεδρίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης: την ελληνική, που μόλις ξεκίνησε, και την ιταλική, που θα ακολουθήσει. "Πρόκειται για μια συμβολική έκθεση, με λίγα αλλά δυνατά έργα και από τις δύο χώρες, που θα τελεί υπό την αιγίδα των δύο προέδρων της Δημοκρατίας", όπως ανέφερε.

Στην Ιταλία θα ταξιδέψουν επίσης, μία πήλινη πινακίδα από την Πύλο (13ος αι. π.Χ.), ένα κυκλαδικό ειδώλιο από τη Νάξο (3η χιλιετία π.Χ.), ένα ανδρικό χάλκινο άγαλμα της πρώιμης ρωμαϊκής περιόδου, μία Κόρη της Ακρόπολης, ένα υστερομινωικό ρυτό με μορφή ταυροκεφαλής από το ανάκτορο της Ζάκρου και μία βυζαντινή εικόνα με την Παναγιά Γλυκοφιλούσα (12ος αιώνας).

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη έκθεση υλοποιείται μετά από πρόταση του υπουργείου Εξωτερικών, και όχι του αρμόδιου υπουργείου Πολιτισμού όπως θα ήταν το αναμενόμενο.