Στην Ελλάδα η “Μπλε Φάλαινα”: Ποια συμπτώματα πρέπει να ανησυχούν τους γονείς

Τι θα πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Σοκ προκάλεσε η είδηση του τραυματισμού μιας 15χρονης έφηβης από την Κατερίνη. Το κορίτσι φέρεται να πήρε οδηγίες μέσω του ίντερνετ και του προφίλ της σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης να χαράξει με ξυράφι τα πόδια της και στη συνέχεια να πάρει μεγάλη ποσότητα χαπιών. Τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν φαίνεται πως επιβεβαιώνουν τον εφιάλτη: το “παιχνίδι” Μπλε Φάλαινα (Blue Whale Challenge) ήρθε και στην Ελλάδα.

Παρ' ότι ο δημιουργός του αρρωστημένου “παιχνιδιού”, Philip Lis, βρίσκεται στη φυλακή, η Μπλε Φάλαινα εξακολουθεί να διαδίδεται με ανησυχητικούς ρυθμούς.

Σε μια ανατριχιαστική συνέντευξη που παραχώρησε στην St Petersburg και ρωτήθηκε για το αν πράγματι ώθησε αυτά τα κορίτσια στην αυτοκτονία, ο Lis παραδέχεται «πράγματι αυτό έκανα» σημειώνοντας ότι «πέθαναν ευτυχισμένοι. Τους έδωσα αυτό που δεν είχαν στην πραγματική ζωή: ζεστασιά, κατανόηση και επαφή...». Δεν δίστασε μάλιστα να αποκαλέσει τα θύματα του «βιολογικά σκουπίδια».

Η Ελληνική Αστυνομία κρούει τον κώδωνα του συναγερμού προς τους γονείς στην Ελλάδα. Η ΕΛ.ΑΣ. καλεί όποιον γονέα παρατηρήσει ή ενημερωθεί από το παιδί του πως θέλει ή ξεκίνησε να συμμετέχει στο παιχνίδι, όπως ανακοίνωσε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, απευθυνθείτε άμεσα:

• Τηλεφωνικά στο 11188

• Στέλνοντας e-mail στο [email protected]

• Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD

• Μέσω twitter: @CyberAlertGR.

Τους κινδύνους που ελλοχεύουν, κυρίως για τους έφηβους, από το διαδικτυακό φαινόμενο «Blue Whale Challenge» επισημαίνει KAI η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Σε όλες τις περιπτώσεις και για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση οι γονείς μπορούν να καλούν την «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111» ώστε να συζητούν με έναν ψυχολόγο όλα αυτά όσα τους ανησυχούν.

Η Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών τονίζει ότι οι γονείς πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στα παρακάτω συμπτώματα που τυχόν εκδηλώνουν παιδιά και έφηβοι:

– Αποξένωση από το φιλικό και το κοινωνικό περιβάλλον

– Υπερβολικό αίσθημα ευχαρίστησης όταν παίζει και εκρήξεις θυμού συνδεδεμένες με την διακοπή του παιχνιδιού

– Δεν πιστεύει ότι είναι πρόβλημα (αντίθετα πιστεύει ότι οι γονείς έχουν πρόβλημα)

– Απότομη αλλαγή στην σχολική επίδοση

– Συνεχώς αυξανόμενη χρήση του παιχνιδιού

– Λέει ψέματα αναφορικά με το παιχνίδι (πχ πόσες ώρες παίζει)