Ναυάγιο με 16 νεκρούς στη Λέσβο

Ζωντανή βρέθηκε μία γυναίκα σε προχωρημένη εγκυμοσύνη.

Σε τραγωδία εξελίσσεται το σημερινό ναυάγιο, ανοικτά της Μήθυμνας (Μόλυβου), όταν νωρίς το πρωί ανατράπηκε πλαστική βάρκα με περίπου 25 επιβαίνοντες πρόσφυγες και μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων. Μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί ζωvτανές δύο γυναίκες, εκ των οποίων η μία σε προχωρημένη εγκυμοσύνη. Επίσης, έχουν περισυλλεγεί, από τις ελληνικές λιμενικές Αρχές και σκάφη της Frontex, εννέα σοροί. Άλλες επτά σοροί έχουν περισυλλεγεί από την τουρκική ακτοφυλακή.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έδωσε η μία γυναίκα ναυαγός (η έγκυος νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης σε κατάσταση σοκ), η βάρκα ξεκίνησε νωρίς το πρωί από παραλία στην ακτή απέναντι από τη Λέσβο και ανατράπηκε για άγνωστους λόγους. Η διασωθείσα γυναίκα ανέφερε τον πιθανό αριθμό των επιβαινόντων. Πάντως, στην περιοχή έπνεαν άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοι, σχετικά πολύ μικρής έντασης, και στελέχη του Λιμενικού Σώματος εκτιμούσαν ότι η ανατροπή δεν μπορεί να έγινε εξαιτίας της θαλασσοταραχής.

Η τραγωδία έγινε γνωστή λίγο μετά τις 12:00, όταν βρέθηκαν οι πρώτοι νεκροί στη θάλασσα από πλοίο της Frontex. Αμέσως άρχισε η επιχείρηση, από θαλάσσης και αέρος, από στελέχη του Λιμενικού Σώματος και της Frontex με τη συμμετοχή και αλιευτικών σαφών της περιοχής, η οποία συνεχίζεται αφού, όπως όλα δείχνουν, υπάρχουν ακόμα αγνοούμενοι.

Υπ. Ναυτιλίας: Η αντοχή μας μπροστά στην ανθρώπινη απώλεια δεν έχει άλλα περιθώρια

Τη βαθιά της θλίψη για το σημερινό ναυάγιο εκφράζει με ανακοίνωσή της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας.

“Ο χαμός των συνανθρώπων μας και ειδικά των μικρών παιδιών που αναζητούσαν την ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή, σε μια άλλη πατρίδα, μας επηρεάζει όλους και μας προκαλεί μεγάλη οδύνη”, τονίζει το υπουργείο Ναυτιλίας, προσθέτοντας πως “η αντοχή μας μπροστά στην ανθρώπινη απώλεια, δεν έχει άλλα περιθώρια”. 

“Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει καταβάλει κάθε έμπρακτη δυνατή προσπάθεια, τόσο στο πλαίσιο της Συμφωνίας για το Προσφυγικό, όσο και κατά μόνας, ώστε να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές στο ελάχιστο και να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις που θα τερματίσουν τις απώλειες ανθρώπινων ζωών και θα δώσουν προοπτική σε όσους, ανέστιοι, ψάχνουν ένα καλύτερο αύριο. Η Ευρώπη οφείλει να αναγνωρίσει τον ρόλο που έχει διαδραματίσει η Ελλάδα και τα ελληνικά νησιά στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης και να αναλάβει αντίστοιχες πρωτοβουλίες που να ταιριάζουν με τις ανθρωπιστικές και αλληλέγγυες ιδρυτικές της αρχές”, σημειώνεται στην ανακοίνωση, που καταλήγει ως εξής:

“Τέλος, είμαστε περήφανοι και οφείλουμε να συγχαρούμε το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα που από την πρώτη στιγμή έσπευσε στον τόπο του δυστυχήματος, συνέδραμε με αυτοθυσία στην περισυλλογή ζώντων και σωρών και ακόμη και τώρα, ακούραστα, συμμετέχει με πρωταγωνιστικό ρόλο στις έρευνες”.