Στρατιωτικό ελικόπτερο: Για τις συνθήκες και τα αίτια της τραγωδίας

Συγκλονισμένο είναι το πανελλήνιο από τη στρατιωτική τραγωδία που εκτυλίχθηκε χθες στην Ελασσόνα

Συγκλονισμένο είναι το πανελλήνιο από τη στρατιωτική τραγωδία που εκτυλίχθηκε χθες στην Ελασσόνα. Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και μία γυναίκα τραυματίστηκε και διακομίσθηκε στο 424 στρατιωτικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, μετά τη συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου τύπου Χιούι σε δύσβατη περιοχή στο Σαραντάπορο.

Το ελικόπτερο Χιούι, που κατέπεσε, έφερε τα χαρακτηριστικά «ΕΣ 625» και ανήκε στη δύναμη του 1ου Τάγματος Ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού (ΤΕΑΣ), που εδρεύει στο Στεφανοβίκειο του νομού Μαγνησίας.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα η αεροπορική τραγωδία διερευνώνται από την αρμόδια επιτροπή που συνέστησε το Γενικό Επιτελείο Στρατού.

Φως στις συνθήκες του δυστυχήματος αναμένεται να ρίξει η κατάθεση της μοναδικής επιζήσασας από το ατύχημα, μηχανοσυνθέτη (μηχανικού) του ελικοπτέρου που, αυτή τη στιγμή, νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο 424 ΓΣΝ Θεσσαλονίκης.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τα αίτια της συντριβής του ελικοπτέρου του Στρατού στην περιοχή Σαρανταπόρου.

Για την ώρα το Επιτελείο φαίνεται να αποκλείει την παράμετρο της ελλιπούς συντήρησης, η προσοχή στρέφεται στο ύψος της πτήσης αλλά και στις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή, τη στιγμή του δυστυχήματος.

Στην περιοχή της πτώσης του ελικοπτέρου υπήρχαν χαμηλές νεφώσεις, ενώ φυσούσαν νοτιοανατολικοί άνεμοι με ξαφνικές ριπές. Σύμφωνα με πληροφορίες, το «Χιούι» πετούσε σε αρκετά χαμηλό ύψος.

Ακόμη, δεν είναι σαφές εάν το «Χιούι» ενεπλάκη στα καλώδια του ηλεκτρικού ρεύματος ενώ βρισκόταν σε χαμηλή πτήση ή εάν απλώς συνετρίβη πάνω σε αυτά.

Δεν είναι ξεκάθαρο πότε συντηρήθηκε το ελικόπτερο και ποιο ήταν το υπόλοιπο ωρών λειτουργίας του μέχρι την επόμενη συντήρησή του. Όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΕΘΑ, τα ελικόπτερα ήταν συντηρημένα και είχαν υπόλοιπο ωρών πτήσεων, ενώ τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Οι τέσσερις νεκροί

Νεκροί ανασύρθηκαν οι τέσσερις από τους πέντε επιβαίνοντες του ελικοπτέρου του στρατού ξηράς, το οποίο κατέπεσε νωρίτερα στην περιοχή Σαρανταπόρου Ελασσόνας.

Ζωντανή ανασύρθηκε μια γυναίκα, η οποία μεταφέρθηκε στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του ΓΕΕΘΑ, οι τέσσερις σοροί που ταυτοποιήθηκαν ανήκουν στον Υποστρατήγο Ιωάννη Τζανιδάκη, στον Συνταγματάρχη (ΤΘ) Θωμά Αδάμου, στον Ταγματάρχη (ΑΣ) Δημοσθένη Γούλα και στον Υπολοχαγο (ΑΣ) Κωνσταντίνο Χατζή.

Η γυναίκα που ανασύρθηκε ζωντανή είναι η Αρχιλοχίας (ΑΣ) Βασιλική Πλεξίδα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΕΘΑ, Βασίλης Μπελετσιώτης, σε ενημέρωση που έκανε απέκλεισε το ενδεχόμενο να οφείλεται η πτώση σε ελλιπή συντήρηση, καθώς το ελικόπτερο ήταν συντηρημένο, ωστόσο ανέφερε ότι στην περιοχή υπήρχαν χαμηλές νεφώσεις και νοτιοανατολικός άνεμος με ριπές.