Ξεκίνησε η δίκη για το Καρούζος Gate

Ο επιχειρηματίας εμφανίστηκε ενώπιον της δικαιοσύνης καθισμένος σε αναπηρικό καροτσάκι

Αυλαία σήμερα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την υπόθεση φοροδιαφυγής εκατομμυρίων ευρώ με φερόμενο ως βασικό πρωταγωνιστή τον επιχειρηματία Ιωάννη Καρούζο.
Ο επιχειρηματίας εμφανίστηκε ενώπιον της δικαιοσύνης καθισμένος σε αναπηρικό καροτσάκι , φανερά καταβεβλημένος από τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει. Ο Ιωάννης Καρούζος μετήχθη στο δικαστήριο από το νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού όπου κρατείται αφού εκτίει ποινή για άλλες υποθέσεις. 
Συνολικά έξι κατηγορούμενοι έχουν παραπεμφθεί σε δίκη για τα αδικήματα, κατά περίπτωση, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, της φοροδιαφυγής, της ηθικής αυτουργίας στη φοροδιαφυγή και της έκδοσης εικονικών τιμολογίων. Μεταξύ των κατηγορουμένων η σύζυγος του επιχειρηματία Ρεβέκκα  Σκαφτούρα αλλά και ο εφοπλιστής Βίκτωρας Ρέστης. 
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα ο Όμιλος Καρούζου με χρήματα προερχόμενα από φοροδιαφυγή προχωρούσε σε αγορές ακινήτων -φιλέτων ,ενώ εξασφάλιζε δανεισμό από τράπεζες έχοντας δημιουργήσει σχεδόν για κάθε ακίνητο μία εταιρία. Στην δικογραφία αναφέρεται ότι το ύψος των επισφαλών δανείων φθάνει τα 300 εκατομμύρια ευρώ ενώ το ποσό της φοροδιαφυγής στα 30 εκατομμύρια ευρώ.
 
Βγήκαν τα μαχαίρια
 
Με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας ήταν εμφανές πως ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας επιρρίπτει όλες τις ευθύνες για την υπόθεση στη σύζυγο του η οποία απουσίαζε από το εδώλιο. 
Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο η πρώτη μάρτυρας, άλλοτε γραμματέας και ταμίας του Ομίλου, δέχτηκε βροχή ερωτήσεων για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε την επίμαχη περίοδο η Ρεβέκκα Σκαφτούρα αλλά και για την κοσμοπολίτικο τρόπο ζωής που είχε υιοθετήσει. Μάλιστα, ο επιχειρηματίας ισχυρίζεται πως ακόμη και ο ίδιος χρειαζόταν να λάβει το «πράσινο φως» από τη σύζυγο του για να πάρει χρήματα.   
Όταν η μάρτυρας ανέφερε ότι  ενημέρωνε την κατηγορούμενη  γιατί ήταν υπεύθυνη για όλα τα χρήματα της εταιρίας ο Ι. Καρούζος παρενέβη λέγοντας χαρακτηριστικά : «Εδώ χρειαζόμουν έγκριση για να μου δώσει ένα χαρτζιλίκι. Υπάρχει ένα ιδιόχειρο σημείωμα για 2.000 ευρώ που ζητήθηκε έγκριση Σκαφτούρα για να δοθούν στον πρόεδρο της εταιρίας». 
 
Καρούζος: Η έγκριση για χρήματα γινόταν από τη Σκαφτούρα;
Μάρτυρας: Έπαιρνα έγκριση για ποσά μέχρι 500 ευρώ, αλλιώς την ενημέρωνα.
 
Καρούζος: Μια φορά πήγα να αγοράσω κάτι στην Κρήτη και τελικά δεν έγινε γιατί δεν επεδόθη η μεγάλη εντολή από την «υψηλή κυρία». Έγινε έτσι;
 
Μάρτυρας: Το θυμάμαι γιατί έγινε μεγάλος χαμός. Στα μικρά ποσά λάμβανα εντολή από τη Σκαφτούρα. Στα μεγάλα ποσά που αφορούσαν σε ακίνητα εκατομμυρίων μιλούσα και με εσάς..
 
Η μάρτυρας συμπλήρωσε πως  ο Ι. Καρούζος αποφάσιζε για τα ακίνητα ενώ η τότε σύζυγός του επέβλεπε τα χρήματα.
 
Τα γαλακτομπούρεκα και οι …διπλοί πάτοι
 
Αναφερόμενη δε στην πλούσια ζωή του ζευγαριού η μάρτυρας υποστήριξε πως την επιμελείτο η Ρεβέκκα Σκαφτούρα ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση της υπεράσπισης κατέθεσε πως υπήρχε οικογενειακή σχέση με δικαστικό και με υπουργό, οι οποίοι ήταν οι νονοί των παιδιών τους.
 
Υπεράσπιση: Τα κουτιά που στέλνατε σε αυτά και σε άλλα πρόσωπα περιείχαν γλυκά μόνο ή και κάτι άλλο σε διπλούς πάτους;
 
Πρόεδρος: Δεν ενδιαφέρουν αυτά. Είναι εκτός κατηγορίας…
 
Υπεράσπιση: Θα έρθουν βιντεάκια. Δεν ήταν μόνο τα γαλακτομπούρεκα στο Εθνικής Άμυνας. Ήταν κι αλλού…
 
 
Επιπλέον, η μάρτυρας αναφέρθηκε και  στα δυο ακίνητα που πωλήθηκαν στην εταιρία Fantom - σύμφωνα με την  κατηγορία είναι συμφερόντων του Βίκτωρα Ρέστη. Η  αγοραπωλησία φέρεται να είχε πραγματικό τίμημα τα 20 εκατ. ευρώ και εικονικό τα 5 εκατ. ευρώ.
 
«Ξέρω μόνο για την αγοραπωλησία ότι μου είπε η Ρεβέκκα Σκαφτούρα, ότι δηλαδή πουλήθηκαν και τα δύο ακίνητα, ποιο ήταν το τίμημα και πώς να το μοιράσω. Αν θυμάμαι καλά, μου είπε πολύ αργότερα, μετά την πώληση ποιος είναι ο αγοραστής πίσω από τη Fantom. Έμαθα ότι είναι του Ρέστη γιατί απλά μου το ανέφερε. Δεν ήταν κάτι που αφορούσε εμένα».