Μουζάλας: Όποιος αισθάνεται εγκλωβισμένος στο Ελληνικό να φύγει

Ένταση και πανικός κατά την επίσκεψη του υπουργού

Ένταση επικράτησε κατά την επίσκεψη του Γιάννη Μουζάλα στον καταυλισμό του Ελληνικού, καθώς πρόσφυγες δεν τον άφηναν αρχικά  να περάσει στις εγκαταστάσεις.

Μάλιστα ορισμένοι πρόσφυγες και οι μετανάστες είχαν βάλει μικρά παιδιά να δημιουργήσουν ανθρώπινη αλυσίδα ώστε να αποτρέψουν τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής να μπει στον καταυλισμό.

Ο κ. Μουζάλας κατάφερε να μπει για λίγα λεπτά στον καταυλισμό, αλλά η ένταση παρέμενε μεγάλη και ο υπουργός αποχώρησε.

Στην πύλη υπήρξε συνωστισμός από πρόσφυγες και αστυνομικούς, ενώ ο ίδιος ο υπουργός πήρε κάποια στιγμή αγκαλιά ένα από τα προσφυγόπουλα, το οποίο είχε αναστατωθεί λόγω της έντασης. 

Σημειώνεται ότι χθες υπήρξαν φήμες ότι πρόσφυγες πραγματοποιούν απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο Ελληνικό.

Σύμφωνα με την Κίνηση «Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή», οι συνθήκες που επικρατούν είναι απαράδεκτες καθώς μητέρες με βρέφη και μικρά παιδιά δεν έχουν σε στοιχειώδη επάρκεια τα απαραίτητα όπως βρεφικό γάλα και pampers, το φαγητό που προέρχεται από την οργάνωση DRC είναι απαράδεκτο και δεν υπάρχει ζεστό νερό και πλυντήρια.

Δηλώσεις Μουζάλα στο Ελληνικό

"Ψευδή είδηση" χαρακτήρισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής την απεργία πείνας στο Ελληνικό, μια είδηση που κυκλοφόρησε με επίσημη ανακοίνωσε επισήμως την Κυριακή το ΚΕΕΡΦΑ.

Όπως είπε ο υπουργός, «όποιος αισθάνεται καταπιεσμένος μέσα στο Ελληνικό είναι ελεύθερος να φύγει» και τόνισε ότι «το υπουργείο κάνει ότι μπορεί». «Δεν θέλουμε βία, δεν θα ασκήσουμε βία» είπε ο υπουργός και επεσήμανε ότι «κάποιοι πήγαν να γρονθοκοπήσουν εμένα και κάποιοι τους αστυνομικούς».

«Είναι ψευδής είδηση η απεργία πείνας στο Ελληνικό. Οι αλληλέγγυοι προσφέρουν κακή υπηρεσία δημιουργώντας αναστάτωση» τόνισε ο κ. Μουζάλας.

«Οι λεγόμενοι απεργοί πείνας απαγόρευσαν χθες την είσοδο των φορτηγών που φέρνουν το φαγητό και το φέραμε από την πίσω πόρτα» είπε ο κ. Μουζάλας και έκανε λόγο για παραβίαση του νόμου στο Ελληνικό.

«Κατανοώ τον πόνο αυτών των ανθρώπων αλλά δεν πρόκειται να επιτρέψουμε παραβίαση των νόμων του ελληνικού κράτους για να στηθούν χειραγωγημένα σκηνικά», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε:

«Η σημερινή μου κίνηση σηματοδοτεί κάτι. Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε με πολλά λάθη και αδυναμίες. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια χωρίς ιδεοληψίες και προκαταλήψεις συνεχίζοντας να τιμάμε την έννοια του πρόσφυγα αλλά και του μετανάστη. Εφόσον εφαρμόζονται οι ελληνικοί νόμοι, όπως είδατε πήρα το λουκέτο και συμβολικά το παρέδωσα στον διευθυντή της αστυνομίας. Οποιος αισθάνεται εγκλωβισμένος εδώ είναι ελεύθερος να φύγει και να υποστεί τις συνέπειες».

Φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος