Δραπέτης από την Ελλάδα βίασε και έπνιξε τη 19χρονη στη Γερμανία

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τον άνδρα που αποφυλακίστηκε με το νόμο Παρασκευόπουλου

Συνταρακτικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της δολοφονίας της 19χρονης φοιτήτριας ιατρικής, Μαρία Λάντενμπέρκερ, κόρης διακεκριμένου νομικού που εργάζεται για την Κομισιόν, η οποία βρέθηκε νεκρή στον ποταμό στην πόλη Φράιμπουργκ της Γερμανίας.

Η Μαρία Λάντενμπέρκερ επέστρεφε στις 16 Οκτωβρίου στο σπίτι της με το ποδήλατο μετά από ένα πάρτι που διοργάνωνε το πανεπιστήμιο της, όταν δέχθηκε επίθεση. Ο δράστης την βίασε, την έπνιξε και στη συνέχεια πέταξε το πτώμα της στο ποτάμι.

Οι ελληνικές αρχές ταυτοποίησαν από τα αποτυπώματα του δράστη της δολοφονίας με αυτά ενός νεαρού Αφγανού Χουσείν Κ., ο οποίος το 2013 είχε επιτεθεί σε 20χρονη φοιτήτρια στην περιοχή Μουράγια της Κέρκυρας χτυπώντας την για να της αρπάξει την τσάντα.

Τότε, ο Χουσείν Κ. είχε ρίξει την κοπέλα στο κενό από ύψος οκτώ μέτρων προκαλώντας της βαριές σωματικές κακώσεις. Ο δράστης είχε συλληφθεί, δήλωσε ότι είναι ανήλικος (17 ετών) με ημερομηνία γέννησης την 1/1/1996 και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Τον Οκτώβριο του 2015 κατάφερε να πετύχει την αποφυλάκιση του κάνοντας χρήση του νόμου Παρασκευόπουλου και του επεβλήθη ο περιοριστικός όρος να εμφανίζεται στο Αστυνομικό Τμήμα μια φορά τον μήνα.

Ο νεαρός Αφγανός εφάρμοσε τυπικά τους περιοριστικούς όρους τον Νοέμβριο του 2015. Ένα μήνα μετά, τον Δεκέμβριο, δεν εμφανίστηκε στο αστυνομικό τμήμα και κηρύχθηκε δραπέτης.

Όπως ανακοίνωσαν οι γερμανικές διωκτικές αρχές, ο Χουσείν Κ. εισήλθε στο γερμανικό έδαφος τον Νοέμβριο του 2015 , γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι αμέσως μετά την τελευταία του εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα έφυγε από την χώρα για τη Γερμανία.

«Τα ίχνη της βίας» είναι ο τίτλος με τον οποίο επιγράφει η Süddeutsche Zeitung το άρθρο της για τον νεαρό Αφγανό που φέρεται να σκότωσε τη φοιτήτρια στο Φράιμπουργκ και που οι έρευνες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ίχνη υπάρχουν και στην Ελλάδα. «Χουσεΐν Κ, 17 χρονών, ασυνόδευτος ανήλικος από το Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Süddeutsche Zeitung η ελληνική αστυνομία συνέκρινε τα δακτυλικά αποτυπώματα των δυο περιπτώσεων και διαπίστωσε πως πρόκειται για τον ίδιο Χουσεΐν Κ. Πώς στάθηκε όμως δυνατόν να μην εντοπιστεί; Απέτυχε το σύστημα υποδοχής προσφύγων» διερωτάται η εφημερίδα και συνεχίζει λίγο πιο κάτω: «Ο νεαρός άντρας ήρθε σε μια εποχή που οι αρχές βρίσκονταν στα όριά τους. Οι ελληνικές ως συνήθως και οι γερμανικές υπό πίεση. Το φθινόπωρο του 2015 οι προσφυγικές ροές έφθασαν στο πιο υψηλό σημείο. Για το λόγο αυτό οι πρόσφυγες δεν μπορούσαν να καταγραφούν όπως προβλεπόταν».

Η SZ ωστόσο παρατηρεί: «Στην περίπτωση του Χουσεΐν τα πράγματα ήταν διαφορετικά σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με αυτό πάρθηκαν δακτυλικά αποτυπώματα και αποθηκεύθηκαν στην τράπεζα δεδομένων Eurodac. Εκεί καταχωρούνται όλοι οι αιτούντες άσυλο. Τα κράτη της ΕΕ υποχρεούνται σε αυτή τη διαδικασία ώστε να παρεμποδίζεται οι πρόσφυγες να καταγράφονται ταυτόχρονα σε περισσότερα κράτη και να καταθέτουν αιτήσεις ασύλου. Εάν υπήρχε κάποια καταχώρηση ήδη από τις ελληνικές αρχές παραμένει αδιευκρίνιστο. Το Eurodac, σύμφωνα με εκτιμήσεις παρατηρητών στην Ελλάδα, δεν ήταν πλήρως σε λειτουργία τον Ιανουάριο του 2013 όταν ο Αφγανός κατέθεσε αίτηση ασύλου. Οι Γερμανοί αστυνομικοί συνέκριναν, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών τις τράπεζες δεδομένων της Interpol και του συστήματος Σένγκεν και δεν βρήκαν τίποτα. Για το λόγο αυτό ο νεαρός καταχωρήθηκε στην τράπεζα δεδομένων για ασυνόδευτους ανήλικους».