Πεδίο μάχης τα Εξάρχεια: Μολότοφ, φωτοβολίδες και κρότου-λάμψης

Η πορεία ξεκίνησε από τα Προπύλαια με προορισμό την πλατεία Συντάγματος - Ένταση στα Εξάρχεια

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 7.30 το απόγευμα στην Ομόνοια η πορεία που οργάνωσαν κόμματα και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, καθώς και αντιεξουσιστικές ομάδες, στο κέντρο της Αθήνας στην επέτειο των οκτώ χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν συγκέντρωση στα Προπύλαια και κατόπιν ξεκίνησε η πορεία, που κατευθύνθηκε προς το Σύνταγμα και έπειτα προς την Ομόνοια, όπου και κατέληξε, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια και με μαζική συμμετοχή του κόσμου. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, καθώς επίσης ενάντια στο φασισμό και τις πολιτικές της κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ένταση επικράτησε στα Εξάρχεια, όπου αντιεξουσιαστές συγκεντρώθηκαν στο σημείο όπου δολοφονήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου του 2008 ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος και στους γύρω δρόμους.

Ομάδες αντιεξουσιαστών έστησαν οδοφράγματα στην οδό Μπενάκη, την οδό Σολωμού και άλλους κοντινούς δρόμους, ενώ έβαλαν φωτιά σε ένα ΙΧ στην περιοχή και πέταξαν βόμβες μολότοφ και φωτοβολίδες εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.

Τα επεισόδια μεταφέρθηκαν στις οδούς Στουρνάρη και Χαριλάου Τρικούπη, με ομάδες αντιεξουσιαστών να πετούν συνεχώς βόμβες μολότοφ, φωτοβολίδες και άλλα αντικείμενα κατά αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες "απαντούσαν" με περιορισμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική, ενώ η ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων θυμίζει πεδίο μάχης, αν και αυτήν την ώρα η ένταση των επεισοδίων έχει μειωθεί.

Η αστυνομία έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής σε 28 προσαγωγές, εκ των οποίων κρατούνται έξι άτομα.

Κατά την διάρκεια των επεισοδίων τραυματίσθηκε ένας αστυνομικός, ο οποίος διακομίσθηκε στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από τα επεισόδια στα Εξάρχεια:

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από την πορεία:

Βίντεο-φωτορεπορτάζ: Γιάννης Κέμμος