Ωραιόκαστρο: Ξεσηκωμός γονέων για να μη φοιτήσουν στα σχολεία προσφυγόπουλα

Έντονες αντιδράσεις και απειλές για καταλήψεις σχολικών χώρων

Του Γιώργου Λαμπίρη

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πρωτοβουλία της κυβέρνησης, να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, η οποία πέρασε τον Αύγουστο στη Βουλή και ουσιαστικά εξουσιοδοτεί τον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη, να προχωρήσει στον καθορισμό των προϋποθέσεων που θα δίνουν τη δυνατότητα σε παιδιά προσφύγων, τα οποία φιλοξενούνται σε hot spot, να φοιτούν σε σχολεία της περιοχής που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση (το μέγιστο της απόστασης είναι τρία χιλιόμετρα).

Χαρακτηριστικότερες είναι οι μέχρι στιγμής αντιδράσεις συλλόγων γονέων και κηδεμόνων της Βορείου Ελλάδας και συγκεκριμένα του δήμου Ωραιοκάστρου, οι οποίοι εξέδωσαν ανακοινώσεις, προαναγγέλλοντας καταλήψεις σε περίπτωση ένταξης προσφύγων στις σχολικές δομές.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στις ανακοινώσεις τους, «αποφασίζουμε ομόφωνα τη μη ένταξη – τοποθέτηση των παιδιών των προσφύγων στο χώρο του σχολείου μας. Σε αντίθετη περίπτωση θα προβούμε στην κατάληψη του σχολικού κτιρίου».

Στο ίδιο πλαίσιο το δημοτικό συμβούλιο Ωραιοκάστρου, εξέφρασε και αυτό την αντίθεσή του σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ όπως λέει στο news.gr, ο δήμαρχος της περιοχής, Αστέριος Γαβότσης, «δεν θα δεχτούμε σε κάμία περίπτωση να έρθουν παιδιά προσφύγων στα σχολεία της περιοχής, από τη στιγμή που δεν διαθέτουν πιστοποιητικό υγείας».

Στη συνέχεια παρουσιάζουμε τη θέση γονέων αλλά και φορέων του δήμου, ζητώντας τους να αιτιολογήσουν την αντίδρασή τους.

Να σημειωθεί ότι σε επικοινωνία που είχαμε με τον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη, μας παρέπεμψε στο γενικό γραμματέα του υπουργείου, Γιάννη Παντή, σημειώνοντας ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει με λεπτομέρειες το συγκεκριμένο ζήτημα.

Αστέριος Γαβότσης, δήμαρχος Ωραιοκάστρου: «Δεν θα δεχτούμε μαθητές χωρίς πιστοποιητικό υγείας»

Σύμφωνα με το δήμαρχο Ωραιοκάστρου, Αστέριο Γαβότση, υπάρχει ΦΕΚ, το οποίο προβλέπει την ένταξη προσφύγων σε σχολικές μονάδες περιοχών, οι οποίες διαθέτουν σε απόσταση από 1 έως και 3 χιλιόμετρα κάποιο κέντρο φιλοξενίας. Σύμφωνα με το ΦΕΚ πρόκειται για τη φιλοξενία παιδιών ηλικίας από 8 έως 15 ετών στα σχολεία. Σε ό,τι αφορά τα παιδιά προσφύγων ηλικίας από 1-7 θα διδάσκονται εντός των κέντρων φιλοξενίας.

Το έμαθα από συναδέλφους σας, οι οποίοι μου ζήτησαν συνέντευξη για ένα θέμα, το οποίο δεν γνώριζα. Το παρέπεμψα στο 6ο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο αποφάσισε με δεδομένο ότι τα σχολεία μας είναι ολοήμερα και λειτουργούν έως τις 16.15, δεν γινόταν να φιλοξενήσουμε άλλους μαθητές έως τις 18.00, καθότι το ωράριο διδασκαλίας των προσφύγων είναι 16.00 έως 18.00.

«Ένας ακόμα λόγος που μας φέρνει απέναντι σε αυτό το ΦΕΚ είναι λόγοι υγιεινής. «Είχαμε στο ΑΧΕΠΑ άτομα που προέρχονταν από τα κέντρα φιλοξενίας και νοσηλεύονταν με ελονοσία ή φυματίωση, καθώς και στη Νέα Καβάλα εμφανίστηκαν κρούσματα ηπατίδας A και C».

«Δεν θα δεχτούμε με τίποτα να έρθουν μαθητές στα σχολεία της περιοχής, εκτός εάν διαθέτουν πιστοποιητικό καλής υγείας από δημόσιο νοσοκομείο», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κύριος Γαβότσης. «Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και τα ελληνόπουλα έχουν τρία χρόνια να κάνουν εμβόλιο φυματίωσης, καθότι δεν υπάρχουν εμβόλια», συμπληρώνει.

«Από την πλευρά μας προτείναμε στην κυβέρνηση, ότι από τη στιγμή που διαθέτει 9 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για τη μεταφορά των προσφύγων στα σχολεία, να ενοικιάσει και να διαμορφώσει ένα χώρο –για αυτά τα 720 παιδιά-, ο οποίος θα μπορούσε να γίνει σχολείο. Συν τοις άλλοις όμως, από τη στιγμή που ο κύριος Μουζάλας και οι συναρμόδιοι αναφέρουν ότι τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων της περιοχής θα καταργηθούν έως και το Πάσχα, για ποιο λόγο να διαταράξουμε την κοινωνική συνοχή;».

«Από εκεί και ύστερα, ορισμένοι σύλλογοι γονέων, χωρίς καμία δική μας παρέμβαση, αποφάσισαν ότι δεν θα δεχτούν τα παιδιά και ότι εάν μεταφερθούν στις σχολικές δομές, θα προχωρήσουν σε καταλήψεις».

Βαβουλιώτη Ελένη, πρόεδρος συλλόγου γονέων και κηδεμόνων 1ου δημοτικού σχολείου Ωραιοκάστρου: «Δεν έχουμε λάβει διασφαλίσεις από τους αρμόδιους»

«Ενημερωθήκαμε από το δήμο για το επερχόμενο ΦΕΚ. Η δημοτική αρχή μας γνωστοποίησε ότι θα κινηθεί δυναμικά σε περίπτωση που ενταχθούν παιδιά προσφύγων στις σχολικές δομές της περιοχής», σημειώνει η πρόεδρος του συλλόγου γονέων του 1ου δημοτικού σχολείου.

«Από την πλευρά μας θα συνεδριάσουμε την Παρασκευή και στη συνέχεια θα καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι με την Ένωση Γονέων για να δούμε πώς θα κινηθούμε κατά το προσεχές χρονικό διάστημα», συμπληρώνει.

«Αντιδρούμε γιατί δεν έχουμε λάβει διασφαλίσεις σε ό,τι αφορά την υγεία των συγκεκριμένων ατόμων, ενώ συν τοις άλλοις θα δημιουργηθούν κοινωνικά προβλήματα από την ένταξη των παιδιών αυτών στα σχολεία. Φαντάζεστε να δημιουργηθούν ζημιές σε κάποιο από τα σχολεία; Σε αυτή την περίπτωση θα τις χρεωθούν αυτά τα παιδάκια, ενώ εάν εμείς αντιδράσουμε, θα χαρακτηριστούμε ρατσιστές», εξηγεί η πρόεδρος του συλλόγου κηδεμόνων.

«Για να γίνω πιο σαφής, όταν τη ζημιά δεν προκαλείται από προσφυγόπουλο, το σχολείο απευθύνεται στο γονέα κι εκείνος αναλαμβάνει να καλύψει τη ζημιά. Όταν όμως πρόκειται για παιδί πρόσφυγα, ουδείς μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι θα καλυφθεί η ζημιά. Εφόσον μπορέσει κάποιος να μας εγγυηθεί ότι καλύπτονται τα παραπάνω, μπορούμε να συζητήσουμε την ένταξή τους στα σχολεία της περιοχής. Δεν είμαστε κατά της μόρφωσης ή της κοινωνικοποίησης αυτών των παιδιών, απλώς ο τρόπος με τον οποίο τείνει να υλοποιηθεί είναι λανθασμένος», καταλήγει.

Νίκος Μοσχόπουλος, διευθυντής 5ου δημοτικού σχολείου Ωραιοκάστρου: «Δεν αποκλείουμε κανέναν»

«Δεν εμπλεκόμαστε στις αποφάσεις του συλλόγου γονέων. Προς το παρόν δεν έχουμε καμία ενημέρωση. Όσοι μαθητές ήταν εγγεγραμμένοι από τον Ιούνιο στο σχολείο, προσέρχονται κανονικά. Δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα να απαγορεύσουμε την είσοδο στο σχολείο σε κανένα μαθητή. Σε κάθε περίπτωση θα κάνουμε ότι προβλέπει η ελληνική νομοθεσία. Θα μπορούσαμε να έχουμε αυτή τη στιγμή αλλοδαπούς μαθητές ή πρόσφυγες και από προηγούμενα έτη. Απλώς δεν έτυχε. Εμείς δεν αποκλείουμε κανέναν», όπως μας ενημερώνει ο διευθυντής του 5ου δημοτικού σχολείου Ωραιοκάστρου, Νίκος Μοσχόπουλος.

«Σήμερα από το πρωί χτυπάει διαρκώς το τηλέφωνο και δεν μπορούμε να κάνουμε μάθημα», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Αθανάσιος Τσολακίδης, Πρόεδρος Ένωσης Γονέων Ωραιοκάστρου: «Αναμένουμε οδηγίες»

 «Αν δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Παιδείας δεν μπορούμε να πάρουμε θέση», δηλώνει ο πρόεδρος όλων των συλλόγων του δήμου Ωραιοκάστρου, Αθανάσιος Τσολακίδης, σχολιάζοντας την κίνηση τοπικών συλλόγων γονέων, οι οποίοι υπάγονται στην Ένωση Γονέων Ωραιοκάστρου, να κινηθούν, απειλώντας με καταλήψεις σχολικών μονάδων.

«Κάποιοι σύλλογοι γονέων πήραν αυτή την απόφαση και την κοινοποίησαν σε εμάς προκειμένου να είμαστε ενήμεροι», προσθέτει ο ίδιος.

«Εφόσον η απόφαση αυτή γίνει νόμος, το υπουργείο Παιδείας οφείλει να ενημερώσει το δήμο και ο δήμος να ενημερώσει εμάς για το εάν γίνονται αποδεκτοί ή όχι, αλλοδαποί μαθητές από hotspot. Όταν υπάρξει απόφαση από το υπουργείο θα ακολουθήσει γενική συνέλευση των τοπικών συλλόγων γονέων, η οποία θα συνέλθει για να λάβει περαιτέρω αποφάσεις», σημειώνει ο κύριος Τσολακίδης.