Πέθανε η Φώφη Ακριθάκη

Άφησε το αποτύπωμά της διεθνώς ως ιδιοκτήτρια του περίφημου Fofi's bar στο Βερολίνο

Έφυγε από τη ζωή η κοσμοπολίτισσα και σημαντική γυναίκα της τέχνης, Φώφη Ακριθάκη, σύζυγος του μοντερνιστή καλλιτέχνη, Αλέξη Ακριθάκη.

Η Φώφη Ακριθάκη, το γένος Κουτσελίνη παντρεύτηκε το 1968 τον Αλέξη Ακριθάκη κι απέκτησε μαζί του μια κόρη, τη Χλόη.

Άφησε το αποτύπωμά της διεθνώς ως ιδιοκτήτρια του περίφημου Fofi's bar στο Βερολίνο που υπήρξε πόλος έλξης και συνάντησης του καλλιτεχνικού και πνευματικού κόσμου της γερμανικής πρωτεύουσας από το 1969 ως το 1996. Το μπαρ, ένα από τα ονομαστά λογοτεχνικά στέκια όλης της Ευρώπης, γεννήθηκε όταν η Φώφη ακολούθησε τον Αλέξη Ακριθάκη στη Γερμανία το 1969 ως υπότροφο της DAAD. 

'Ηταν το 1969 όταν ο Αλέξης πρότεινε στη Φώφη Ακριθάκη να ζήσουν μαζί στο Βερολίνο - με τις έντονες καλλιτεχνικές ζυμώσεις και τον αέρα κοσμοπολιτισμού της εποχής - με αφορμή την υποτροφία της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών. (D.A.A.D). Η Φώφη Ακριθάκη, ανοιχτή σε νέους ορίζοντες και περιπέτειες, δεν είπε όχι. "Ηταν αυτονόητο ότι θα πηγαίναμε μαζί", έχει πει. Τα χρόνια, όμως, ήταν δύσκολα, με οικονομικές αντιξοότητες και για τους δύο νέους γονείς που στο μεταξύ είχαν αποκτήσει τη μονάκριβή τους Χλόη. Δεν ήξεραν γερμανικά κι είχαν ανάγκη από χρήματα. Η Φώφη Ακριθάκη, ξεκίνησε να εργάζεται σε μπαρ του Βερολίνου για να εξοικονομηθούν χρήματα ώσπου κατάφερε να ανοίξει το δικό της Fofi's bar όπου μέσα σε 20 χρόνια λειτουργίας παρέλασαν μερικές από τις διασημότερες προσωπικότητες της εποχής μας: από τον Αντι Γουόρχολ ως τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και από τον Μπράιαν Ντε Πάλμα ως τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο.