Έφυγε ο “κύριος Γιάννης”, ο πατριάρχης της σοκολατοβιομηχανίας ΙΟΝ

Ο Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο πατριάρχης της μεγαλύτερης εγχώριας σοκολατοβιομηχανίας, της ΙΟΝ, πέθανε, πλήρης ημερών, σε ηλικία 93 ετών.

Γράφει η Εύη Σιμοπούλου

Όσοι συνεργάστηκαν μαζί του, μιλούν για έναν σεμνό και γεμάτο ήθος άνθρωπο, που παρέλαβε και εξέλιξε με τον καλύτερο τρόπο την ιστορική εταιρεία.

Στη μνήμη όλων μας είναι χαραγμένα τα πιο πετυχημένα διαφημιστικά σλόγκαν της αγαπημένης ελληνικής σοκολάτας: “ΙΟΝ Αμυγδάλου – η πρώτη σου αγάπη και παντοτινή” και “ΙΟΝ για πάντα”, δημιουργός των οποίων είναι η Κατερίνα Τσεμπερλίδου (συγγραφέας, Inspirational Speaker), που συνεργάστηκε με τον Γιάννη Κωτσιόπουλο, και μίλησε για τον δικό της “κύριο Γιάννη” στο news.gr.

“O Ιωάννης Κωτσιόπουλος, o Πρόεδρος της ΙΟΝ, η προσωπικότητα που γλύκανε με τις σοκολάτες του όλη την Ελλάδα.

Πόσα παιδάκια, πόσες γενιές δεν λαχτάρησαν μια αγαπημένη σοκολάτα ΙΟΝ: Αμυγδάλου, Γάλακτος, Σοκοφρέτα, Noisetta, Break… ήταν όλα τους παιδιά του.

Με αφορμή την απώλειά του, νιώθω την ανάγκη να τιμήσω το σπουδαίο αυτό άνθρωπο.

Ο “κύριος Γιάννης” όπως τον αποκαλούσαν οι εργάτες στο εργοστάσιο και η ομάδα του στο management υπήρξε μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής βιομηχανίας του 20ου και 21ου αιώνα.

Ήταν, επίσης, η απόδειξη ότι το να είσαι βιομήχανος με ανθρωπιά είναι προσφορά στην κοινωνία και σεβασμός στον καταναλωτή, και ότι η επιτυχία ταυτίζεται με την ποιότητα.

Ο κύριος Γιάννης Κωτσιόπουλος ήταν από τους αγαπημένους μου πελάτες όταν εργαζόμουν στη διαφήμιση.

Δεν υπήρχε περίπτωση να μην τον αγαπάς και να μην τον θαυμάζεις. Λάτρευε αφοσιωμένα τα προϊόντα της ΙΟΝ, οι ηθικές αξίες και οι αρχές του διαπερνούσαν όλη την εταιρία, φερόταν με ευγένεια και σεβασμό στους συνεργάτες του (εμάς) και αφουγκραζόταν γούστα ή απαιτήσεις των καταναλωτών της ΙΟΝ για να τα ικανοποιήσει με τις μάρκες του. Ήταν απλός και εργατικός. Ποτέ προκλητικός.

Κάθε εργάσιμη ημέρα βρισκόταν στο “πόστο” του, όπως όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι της ΙΟΝ, αφού μέχρι τα 92 του χρόνια έδινε το παρών στο εργοστάσιο.

Έβλεπε τη διαφήμιση από την πλευρά του προϊόντος, όχι του εντυπωσιασμού.

Του είμαι ευγνώμων για τα μαθήματα ψυχής, ανθρωπιάς, ηγεσίας και αγωγής που πήραμε από τη στάση ζωής του.

Του είμαι ευγνώμων για τη συνεργασία μας καθώς και για το ότι ενέκρινε δύο από τα πιο αγαπημένα σλόγκαν που έχω γράψει ως δημιουργικός διευθυντής: "ΙΟΝ για πάντα" και "ΙΟΝ Αμυγδάλου, η πρώτη σου αγάπη και παντοτινή".

Θα θυμάμαι με συγκίνηση και τους στίχους που έγραψα για την ταινία της ΙΟΝ Αμυγδάλου με πολλή αγάπη:

"Ποτέ δεν ξεχνάμε ό,τι αγαπάμε από μικροί,

την πρώτη γλυκιά γεύση στη ζωή

την πιο μεγάλη επιθυμία,

μια σοκολάτα ΙΟΝ Αμυγδάλου

που μας φέρνει ευτυχία".

Τον ευχαριστώ πολύ για όλα, για το παράδειγμά του, για όσα μας έμαθε.

Ας είναι ελαφριά η ψυχή του καθώς ταξιδεύει στο Φως.”

Η ιστορία της ΙΟΝ

Όλα ξεκίνησαν τις αρχές της δεκαετίας του 1930, όταν το επιχειρηματικό δαιμόνιο μιας παρέας φίλων, που όνειρό τους ήταν να γίνουν σοκολατοποιοί, τους οδήγησε στην από κοινού δράση και σύσταση μιας εταιρείας με κύριο παραγωγικό προσανατολισμό τη σοκολάτα.

Το πρώτο καταστατικό της εταιρείας ΙΟΝ Α.Ε. δημοσιεύεται στο υπ’ αριθμό 267/23.9.1930 φύλλο της ‘Εφημερίδας της Κυβερνήσεως’.

Στη συνέχεια της ΙΟΝ Α.Ε. δημιουργείται και η εταιρεία NASKO A.E. με σκοπό την παραγωγή ζαχαρωδών προϊόντων.

Τα προϊόντα-σταθμοί εξέλιξης της σοκολατοβιομηχανίας

1930

Ιδρύεται η σοκολατοποιία ΙΟΝ και παίρνει το όνομά της από το “ίον το εύοσμο”, τον μενεξέ. Το πρώτο καταστατικό της εταιρείας δημοσιεύεται στο υπ’ αριθμό 267 φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης στις 23/09/1930

1947

Η ΙΟΝ για πρώτη φορά δημιουργεί τη σοκολάτα γάλακτος με αμύγδαλα, τη γνωστή σε όλους ΙΟΝ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ. Το κλαδί της ανθισμένης μυγδαλιάς που χαρακτηρίζει τη συσκευασία της έγινε συνώνυμο στη συνείδηση των καταναλωτών με τη σοκολάτα αμυγδάλου.

1976

Η ΙΟΝ δημιουργεί και λανσάρει για πρώτη φορά στην Ελλάδα σοκολατάκι με ένα ολόκληρο φουντούκι, τη NOISETTA.

1977

Η ΣΟΚΟΦΡΕΤΑ της ΙΟΝ λανσάρεται στην αγορά

1986

Η ΙΟΝ λανσάρει την πρώτη τετράγωνη ελληνική σοκολάτα, την γνωστή BREAK.

2003

H ION έρχεται να ικανοποιήσει τους λάτρεις της σοκολάτας Υγείας, με τη νέα ΙΟΝ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ ΥΓΕΙΑΣ.

2005

Η ΙΟΝ επεκτείνοντας τις επιλογές της για τους πιο γευστικούς συνδυασμούς λανσάρει στην αγορά δυο νέες σοκολάτες υγείας. Τη Σοκολάτα Υγείας ΙΟΝ και τη Σοκολάτα Υγείας Φουντουκιού σε πλακίδια των 100γρ.

2007

Μετά την επιτυχημένη ανάπτυξή της στο χώρο της σοκολάτας Υγείας, η ΙΟΝ Αμυγδάλου προχώρησε και στο χώρο της ιδιαίτερα έντονης και πλούσιας γεύσης κακάο - στην σοκολάτα Υγείας Αμυγδάλου με 72% κακάο και ολόκληρα αμύγδαλα.

2008

Η ΙΟΝ λάνσαρε μια νέα σειρά από σοκολάτες στην Ελληνική αγορά. Πρόκειται για 2 σοκολάτες ΙΟΝ Γάλακτος με γέμιση. Η πρώτη με τη γνωστή και ευρέως αποδεκτή γέμιση κρέμας φράουλας και η δεύτερη με μια πλούσια και απολαυστική γέμιση πραλίνας φουντουκιού με τραγανά κομματάκια κροκάν φουντουκιού.

2012

Η ΙΟΝ παρουσιάζει μια νέα σειρά σοκολατών γάλακτος με διάφορες γεύσεις, την ΙΟΝ Join.