ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Τα γραφεία της Γκεστάπο στο Σύνταγμα

Στον αριθμό 6 της οδού Μέρλιν κοντά στην πλατεία Συντάγματος, γράφτηκαν μερικές από τις πιο μαύρες στιγμές της γερμανικής κατοχής στην Αθήνα.
 
Kείμενο-Φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος
 
Σε κτίριο που πλέον δεν υπάρχει, στεγάζονταν οι υπηρεσίες Ασφαλείας και Αστυνομίας του Γερμανικού στρατού, μεταξύ των οποίων και η Γκεστάπο. Αντιστασιακοί και πολίτες που συλλαμβάνονταν από τους Γερμανούς μεταφέρονταν εκεί για ανάκριση που τις περισσοτερες φορές περιελάμβανε βασανιστήρια.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες στα γραφεία της Γκεσταπο εκτός από Γερμανούς υπηρετούσαν και Έλληνες πράκτορες ως διερμηνείς, βασανιστές και καταδότες, που έγιναν γνωστοί και οι κουκουλοφόροι της κατοχής. 
 
Ένας από τους τρόπους που είχαν εκεί για να αποσπούν πληροφορίες ήταν το βασανιστήριο της τροχαλίας, όπου αφού έδεναν με χειροπέδες τον κρατούμενο του περνούσαν σκοινί σε αυτές και με τροχαλία στο ταβάνι τον κρεμούσαν στον αέρα όπου στη συνέχεια τον μαστίγωναν. 
 
Αρκετές φορές στο σημείο υπήρχε γιατρός ο οποίος εξέταζε τον κρατούμενο και έδινε οδηγίες ώστε να αποφευχθεί ο σύντομος θάνατος πριν πάρουν αυτό που ήθελαν. 
 
Σήμερα στο σημείο αυτό έχει ανεγερθεί καινούριο κτίριο όπου σε κεντρικό σημείο υπάρχει μνημείο και λίγες πληροφορίες για το τι συνέβαινε εκεί τα χρόνια της κατοχής. 
 
Μία πόρτα των κρατητηρίων που σώθηκε από το παλιό κτήριο βρίσκεται εκεί για να θυμίζει στον περαστικό τις μαύρες σελίδες που γράφτηκαν εκεί.